Nederland geen belastingparadijs volgens Deloitte

Nederland is fiscaal aantrekkelijk voor ondernemingen, maar zeker geen belastingparadijs. Dit blijkt uit een onderzoek van Deloitte naar het fiscale vestigingsklimaat van Nederland onder 23 lidstaten van de EU en de OESO.

Het onderzoek toont aan dat Nederland geen bijzondere gunstiger vestigingsplaatscriteria heeft en daarnaast een belangrijke rol speelt op het gebied van fiscale transparantie en het voorkomen van oneigenlijk gebruik en misbruik van belastingen.

Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie en directeur van het Wetenschappelijk Bureau van Deloitte Belastingadviseurs: ‘Het is niet gemakkelijker om zich fiscaal in Nederland te vestigen dan in een ander land. Dat er niettemin veel gebruik wordt gemaakt van Nederland is vooral toe te schrijven aan het uitgebreide verdragennetwerk en de zeer beperkte bronbelastingheffing. De EU en de OESO stimuleren deze laatste ontwikkelingen sterk en Nederland geeft daar, meer dan de meeste andere landen, uitvoering aan.’
 
Een aantal landen, waaronder Nederland, hanteert ten aanzien van bepaalde fiscale regelingen en faciliteiten wel zogenoemde substance criteria. Het gaat dan veelal om eisen aan kwaliteit en kwantiteit van personeel alvorens een bepaalde regeling kan worden toegepast. ‘Op dit punt loopt Nederland dus in feite in de pas met andere landen en neemt het daarmee geen belastingparadijsachtige positie in,’ aldus Kavelaars.
 
In het onderzoek is ook gekeken naar de initiatieven van de Europese Commissie inzake bestrijding van fraude en misbruik. Net als Nederland zijn eigenlijk alle landen voorstander om oneigenlijk gebruik intensiever aan te pakken. "De OESO en de EU zijn momenteel druk doende om hieraan concreet invulling te geven. Nederland en de andere landen ondersteunen die initiatieven. Daarbij speelt informatieuitwisseling tussen landen een belangrijke rol. Tevens ontstaat met deze gezamenlijke aanpak een fiscaal level playing field tussen de lidstaten en worden de pijlen niet gericht op een of enkele landen. Dat is belangrijk omdat elk land wel een fiscaal aantrekkelijke regeling heeft die op deze wijze gelijkwaardig kunnen worden afgewogen", aldus Kavelaars.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.