Hoger beroep tegen Jacob Cornegoor van start

NETHERLANDS - Gisteren vond de eerste zittingsdag plaats in het hoger beroep tegen Jacob Cornegoor, partner bij Spigt Litigators. Door de rechtbank Rotterdam werd hij in 2010 vrijgesproken van valsheid in geschrifte in het zogenaamde havenschandaal.

 
Het Openbaar Ministerie twijfelt echter aan zijn motieven. Getuigen-deskundigen moesten betrokken partijen gisteren vooral meer helderheid geven over het fenomeen legal opinion.
 
De zaak is hoe dan ook uniek te noemen; Cornegoor is de eerste advocaat-partner van een groot advocatenkantoor die als verdachte advocaat voor de strafrechter moet verschijnen. Aanleiding daarvoor is zijn rol in het havenschandaal. Cornegoor gaf als advocaat van RDM legal opinions af waarin stond dat Willem Scholten als directeur van het Havenbedrijf Rotterdam solo bevoegd was garantstellingen af te geven aan banken voor in totaal 180 miljoen euro. Op basis van deze opinies leenden de banken deze bedragen aan RDM-bedrijven van Joep van den Nieuwenhuizen. De opinies waren echter fout: strijdig met de statuten en van geen betekenis toen de banken zich erop beriepen nadat het geld was verdwenen. Naar het oordeel van de rechtbank Rotterdam kon uit de feiten echter niet worden afgeleid dat op het vals opmaken van de geschriften (voorwaardelijk) opzet bestond. Het Openbaar Ministerie denkt echter dat de partner van - toen nog - Spigthoff maar al te goed wist wat hij deed.
 
Zaal G2, op de tweede verdieping van het Haagse Paleis van Justitie, zit verre van vol. Hoewel Cornegoor wordt omringd door zijn raadsmannen van Wladimiroff Advocaten en enkele collega's in de zaal zitten, is van de grote persaandacht van ruim twee jaar terug vooralsnog niet veel meer over. Cornegoor oogt bovendien kalm. Hoewel, een schietgebedje vlak voor het openen van de deuren doet anders vermoeden.
 
Op het programma staat het horen van de getuigen-deskundigen Pierre Nijnens, partner bij De Brauw Blackstone Westbroek, Mick den Boogert, oud-hoogleraar en -partner van het voormalige Loeff Claeys Verbeke en Kitty Lieverse, partner bij Loyens & Loeff.
 
De verdediging lijkt niet blij te zijn met de komst van Nijnens. Raadsman Aldo Verbruggen wil dat de onbevangenheid en onpartijdigheid van de advocaat beoordeeld wordt, alvorens het hof overgaat tot het stellen van vragen. Immers, "kantoorgenoten van Nijnens wilden zich als civiele partij in de zaak voegen, dat is wel heel bijzonder," zegt Verbruggen. Het hof beslist na een uur beraadslagen echter dat de volgorde blijft zoals hij is: Nijnens wordt gehoord en later wordt beoordeeld wat de waarde is van zijn verklaring. Het OM vraagt het hem later alsnog op de man af: "Bent u beïnvloed door uw positie?" Waarop Nijnens antwoordt: "[…] Ik heb geen flauwe notie van de details van deze zaak en dat zou ik graag zo houden."
 
De dag staat in het teken van vragen aan de deskundigen over het fenomeen legal opinion. Het hof, het OM en de verdediging grijpen hun kans om dit essentiële aspect van de zaak beter te begrijpen. Vragen gaan voornamelijk over wat de gebruikelijke gang van zaken is als het gaat om legal opinions: Wat moet een advocaat bij het opstellen van een nieuwe legal opinion weten en onderzoeken? Moet je ook de achterliggende gedachte en de context kennen? Wat is het formele doel van een legal opinion? Is goedkeuring van de Raad van Commissarissen bij een transactie altijd vereist?
 
Daarnaast worden enkele specifieke passages en termen uit de betreffende legal opinions onder de loep genomen: Wat betekent deze formulering volgens u? Is dat een gebruikelijke formulering? Wat betekent special counsel precies? Wat wordt volgens u in deze alinea bedoeld? Is 'beslissingsbevoegdheid' een term die vaker voorkomt in de opiniepraktijk? Ook worden de getuigen-deskundigen geconfronteerd met de antwoorden die ze eerder bij de rechter-commissaris gaven. Waarom noemde u wat oud-directeur van het Havenbedrijf Willem Scholten schreef in de certificates 'onjuist' en niet 'misleidend'? Waar ligt de grens tussen die twee?
 
De antwoorden van alle deskundigen zullen in een later stadium worden meegewogen bij het beantwoorden van de vraag of Cornegoor zich simpelweg heeft vergist of dat het niet anders kon dan dat hij wist dat zijn legal opinions onjuist waren.
 
Er zijn drie zittingsdagen ingeruimd voor de zaak. Aanstaande donderdag en volgende week donderdag gaat de zaak verder.
 
(Advocatie)
 
Jacob Cornegoor is attorney and partner at Spigt Litigators in the Netherlands. Spigt Litigators and Spigt Dutch Caribbean share the same roots, however, starting 2011 they operate separately and are wholly independent from each other.
 
 
Related article:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.