Statenvoorzitter Asjes afgezet door Parlementsleden

WILLEMSTAD – Gisteracond hebben elf leden van het parlement tijdens een zelf bijeengeroepen Statenvergadering de Statenvoorzitter, Ivar Asjes, en vice-voorzitter Amerigo Thodé afgezet. Deze bijeenkomst werd buiten het parlement om gehouden. Het is nog onduidelijk of de vergadering een legale basis heeft.

Asjes zal het besluit zeer waarschijnlijk niet accepteren omdat de Statenmeerderheid op eigen houtje heeft gehandeld.

De Statenleden, die zich Grupo 12 noemen, baseren zich naar eigen zeggen op Reglement van Orde van Staten van Curaçao: Onvoorziene gevallen, Artikel 120. “In gevallen waarin het reglement of enige andere wettelijke regelingen niet voorziet, beslist de meerderheid van de leden.” Asjes noemt de vergadering illegaal en heeft alle leden opgeroepen om morgen bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar te zijn. Een vergadering om het parlementaire jaar te sluiten ging vandaag niet door, omdat er maar zes Statenleden kwamen opdagen.

Grupo 12 draaide gisteravond een normale Openbare Statenvergadering af. De vergadering werd geopend met het volkslied, PAR-fractieleider Dennis Jackson trad op als voorzitter en de Statenleden kregen een paar minuten spreektijd. Vervolgens tekende Anthony Godett (FOL) voor de functie van vice-voorzitter. Rozier is volgens Jackson ingelicht over de huidige situatie.  Iin de plaats van Asjes en Thodé is direct het onafhankelijk Statenlid Dean Rozier tot nieuwe parlementsvoorzitter benoemd en is Anthony Godett tot vicevoorzitter gekozen. De bijeenkomst vond niet plaats in het huidige Statengebouw, maar in het oude Statengebouw aan het Wilhelminaplein.
Twaalf Statenleden stuurden eind augustus een brief aan de gouverneur met het verzoek om ‘de democratie te herstellen en een interim-kabinet in te stellen.’  De geschorste Statenvergadering van 24 augustus, de vergadering waarin de Statenleden een motie van wantrouwen wilden indienen om de Statenvoorzitteraf te zetten, is een direct gevolg van de brief. Asjes vond het niet nodig om de vergadering voort te zetten aangezien er op 19 oktober nieuwe verkiezingen zijn, en schorste alle Openbare Statenvergaderingen tot de verkiezingen.
 
Related articles:
 
 
 
 
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.