Gouverneur moet altijd besluitenen verordeningen ondertekenen

WILLEMSTAD - Gouverneur Frits Goedgedrag, als hoofd van de regering (landsorgaan), moet altijd zijn handtekening zetten op alle landsbesluiten en landsverordeningen. In het kader van zijn rol als vertegenwoordiger van het Rijk kan hij beslissen om een besluit of verordening ter vernietiging aan de Rijksministerraad voor te leggen als hij vindt dat dit tegen internationale wetten of het belang van het land of het Rijk indruist.

Hiermee reageert de minister van Algemene Zaken in een niet ondertekend persbericht op de brief van de gouverneur eerder deze week. In zijn brief geeft de gouverneur aan dat hij besluiten of verordeningen van de Raad van Ministers, die niet conform de aanwijzing zijn, terug zal sturen naar de raad.

“De regering van Curaçao zal de brief van de gouverneur binnenkort beantwoorden om op korte termijn tot een gezamenlijk standpunt te komen over de manier waarop de aanwijzing in de praktijk zou moeten worden uitgevoerd”, aldus het persbericht.

“In die brief gaf de gouverneur uitleg hoe hij de aanwijzing van de Rijksministerraad op basis van de Rijkswet Financieel Toezicht interpreteert en wat zijn positie hieromtrent is”, stelt het ministerie verder.

De Raad van Ministers betreurt het dat er personen en groepen zijn die de brief van de gouverneur verkeerd hebben geïnterpreteerd door ernaar te verwijzen dat Curaçao onder curatele of hoger toezicht staat. Dit wekt de perceptie dat Nederland gebruikmaakt van de ‘waarborgfunctie’ op basis van artikel 43, lid 2 van het Statut. “Dit is absoluut niet het geval”, aldus het ministerie.

“Wat de gouverneur in zijn brief uitlegt is dat hij als hoofd van de regering handelt conform de inhoud van de aanwijzing zoals gegeven door de Rijksministerraad in een Koninklijk Besluit. De overheid zal, zoals eerder aangegeven, beroep aantekenen tegen de aanwijzing. Het beroep heeft volgens de Rijkswet geen opschortende werking. Daarom zal de overheid in de tussentijd de aanwijzing uitvoeren zoals deze is geformuleerd en er alles aan doen om tot een evenwichtige begroting te komen.”

(Amigoe)
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.