Geen wet tegen illegale vuilstort
- July 20, 2012 12:16 PM
WILLEMSTAD - SKS blijkt niet te kunnen optreden tegen illegaal dumpen van afval. Relevante wetgeving van voor 10-10-10 blijkt niet meer geldig te zijn. Eerst bleek dat bij een storting van bouwpuin nabij Plasticbaai.
Gisteren meldde de Wereldomroep dat er in Seru Fortuna iemand op grote schaal concurreert met Selikor door zijn terrein als landfill open te stellen. De overheid probeert nu via andere wegen het terrein toch schoon te krijgen.
De milieuafdeling van de SKS heeft vorige week het bedrijf dat voor de tweede keer illegaal zwaar bouwafval stortte bij de Curaçaose Plasticbaai, nabij San Pedro, opnieuw gesommeerd het afval op te ruimen en naar de Lanfill te brengen. Dat laat vervangend SKS-hoofd, Cornelis Jansen, weten. Het bouwafval moet binnen een week weg zijn.
Het puinstortbedrijf stortte in een maand tijd in ruim negentig truckladingen van tien ton per lading op het beschermd natuurgebied bij Plasticbaai. Het gaat om grote betonstukken met zware bewapening afkomstig van de gesloopte windmolens bij Terá Kòrá.
Omwonenden trokken na de eerste illegale storting op 19 juni, aan de bel. De SKS beloofde toen de daders aan te pakken, maar na drie weken bleek het bouwafval er nog steeds te liggen. Bovendien had het desbetreffende puinstortbedrijf een kilometer verderop er zelfs 66 ladingen bijgestort.
SKS gaf toen toe machteloos te staan tegenover dit soort praktijken omdat er sinds 10-10-’10 geen 'Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap' bestaat. “Er is daardoor geen wetgeving waar we op ons kunnen baseren”, vertelde Jansen. “We moeten dus creatiever te werk gaan en andere wetten gebruiken om mensen tot de orde te roepen.”
Het land waarop de storting werd gedaan wordt als eigendom geclaimd door een boer. Het puinstortbedrijf zegt in opdracht van de boer de betonbrokken daar te hebben gestort als dijk tegen de loslopende koeien.
“We hebben dat verhaal van beide partijen bevestigd gekregen, maar het is en blijft een illegale storting. Daarom hebben we zowel de boer als het bedrijf een verbod opgelegd om nieuwe stortingen te doen zonder vergunning”, aldus Jansen. De kosten voor het opruimen van het puin komt voor hun eigen rekening en moeten ze zelf oplossen.”
Door het ontbreken van de Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap heeft de SKS naar eigen zeggen weinig tot geen bevoegdheid.
"Veel mensen weten niet dat we niet bevoegd zijn door het ontbreken van een wetgeving om hen tot de orde te roepen. Voor de mensen die dat wel door hebben, moeten we op zoek gaan naar een bestaande wet waardoor we ze alsnog op de bon kunnen slingeren", aldus vervangens SKS-diensthoofd Cornelis Jansen.
Jansen noemt als voorbeeld de verkoop van auto's op de openbare weg. "Voor 10-10-'10 toen we nog de Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap hadden toen konden we de autoeigenaren direct op de bon slingeren en de auto weg laten slepen. Nu kan dat niet, dus gooien we het op 'fout parkeren op de openbare weg.'
(RNW)
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani