Initiatiefwet verplichte registratie koperopkopers

WILLEMSTAD - De fractie van de PAR heeft een initiatiefwet ingediend voor de verplichte registratie door opkopers van koper van de herkomst van de handel. Dit in het kader van het aantal koperdiefstallen dat de laatste jaren de pan uitrijst.

De wet (Landsverordening Koperrecuperatie) is bedoeld om deze golf aan diefstallen tegen te gaan. Koperen leidingen worden gestolen bij bedrijven, woonhuizen en scholen en het betekent behalve grote financiële schade ook veel ongemak.
 
In het wetsvoorstel is opgenomen dat aanbieders van koper zich verplicht dienen te legitimeren en dat de opkoper verplicht wordt te vragen waar het koper vandaan komt. De controle hierop zou bij het Ministerie van Economische Zaken gelegd moeten worden. Bij het niet voldoen aan de regels, zullen boetes worden opgelegd.
 
Voor Justitie moet deze landsverordening het onderzoek naar koperdiefstal vergemakkelijken. Koper is een dure metaalsoort. De prijs per kilo of meter voor dit half-edelmetaal is in de afgelopen jaren wereldwijd enorm gestegen. Daardoor neemt ook de diefstal van het steeds winstgevender metaal naar alle waarschijnlijkheid toe. Koperdieven schuwen niet om bestaande kabels met of zonder stroom te strippen, met gevaar voor eigen leven en mogelijk grote schade voor de maatschappij. “In het recente verleden heeft de hele gemeenschap moeten ervaren dat koperdieven ervoor zorgden dat scholen een aantal dagen dicht moesten blijven”, aldus de PAR-fractie. De koperdieven proberen zoveel mogelijk koper te stelen, zowel nieuw als gebruikt. Er worden hele katrollen kabels gestolen en zelfs kabels uit de grond gehaald. Zowel nieuw als oud koper worden bij de schroothandelaren ingeleverd in ruil voor geld. Doordat het koper vrijwel anoniem kan worden ingeleverd, zonder aan te geven wat de herkomst is, blijkt het een lucratieve business om snel geld (bij) te verdienen. “Het schijnt dat de vandalen voor één meter koper 80 gulden kunnen krijgen. De immateriële schade is voor de slachtoffers van koperdiefstal uiteraard veel groter.” De initiatiefwet is naar de Staten gestuurd, die het daarna weer door moet sturen naar de Raad van Advies voor diens oordeel.
 
Source: Knipselkrant Curacao - kkc.net

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.