OM Curacao dagvaardt makelaar

WILLEMSTAD - Het OM heeft een makelaar gedagvaard die meerdere keren geen volledig cliëntenonderzoek heeft gedaan en tevens meerdere keren geen onderzoek heeft gedaan naar de herkomst van middelen die bij vastgoedtransacties gebruikt worden.
 
Het verrichten van diensten aan anonieme cliënten is niet toegestaan, daarom is een makelaar verplicht om voorafgaande aan zijn dienstverlening cliëntenonderzoek uit te voeren. De makelaar dient door middel van het cliëntenonderzoek inzicht te krijgen wie de cliënt is met wie hij zaken doet. Niet alleen de identificatie van de cliënten is in dit kader van belang, een belangrijk onderdeel van dat cliëntenonderzoek is tevens het ‘source of funds’ onderzoek. Resultaten van dit onderzoek zijn een belangrijk element in het cliëntenonderzoek die kunnen leiden tot het melden van ongebruikelijke transacties aan de FIU (Financial Intelligence Unit, voorheen het MOT) als er een aanwijzing van witwassen is.
 
Makelaars en notarissen zijn verplicht cliëntenonderzoek te doen en ongebruikelijke transacties te melden aan de FIU. Doen zij dat opzettelijk niet, dan maken zij zich schuldig aan een misdrijf. De FIU houdt toezicht op de naleving van deze regels. De FIU heeft onderzoek gedaan bij verschillende makelaars en notarissen en constateerde diverse tekortkomingen. Hierop heeft de FIU aangiften gedaan bij het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie heeft de verdachten in deze zaken een transactiegesprek aangeboden; deze gesprekken hebben geleid tot boetes tussen de NAf. 12.000 en NAf. 15.000. Deze transacties zijn een resultaat van het ‘niet melders project’ dat is gestart in maart 2017. Een van deze makelaars heeft zijn transactie niet betaald en is nu gedagvaard.
 
Naast de financiële sector zijn makelaars en notarissen enkelen van de meldplichtige dienstverleners. Anderen zijn bijvoorbeeld juweliers, autohandelaren en ‘online gambling’ bedrijven. Deze meldplichtige dienstverleners zijn, evenals financiële dienstverleners, onmisbaar in de aanpak van witwassen en daarom is het van belang dat ook zij hun wettelijke verplichtingen nakomen.
 
Indien instellingen verzuimen cliëntenonderzoek te doen, ongebruikelijke transacties te melden of wanneer zij dit te laat doen, dan werkt dit ondermijnend en concurrentievervalsend. Tevens kunnen zij hierdoor witwassers van crimineel geld faciliteren. De FIU zal, in samenwerking met het OM, aandacht blijven vragen voor het doen van cliëntenonderzoek en het melden van ongebruikelijke transacties bij de FIU.
 
Meer informatie over welke dienstverleners zich dienen te registreren en over het melden bij de FIU kunt u vinden op www.fiucuracao.cw.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.