Drugsonderzoeken voor de rechter
- August 25, 2019 9:52 PM
KRALENDIJK - Afgelopen woensdag en donderdag hebben verschillende verdachten verantwoording moeten afleggen aan het Gerecht in Eerste Aanleg over omvangrijke drugsfeiten.
De verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd door het Recherche Samenwerkingsteam (RST), de Koninklijke Marechaussee en met bijstand van KPCN.
Aanleiding van dit langdurige onderzoek is de inbeslagname op 26 juni 2018 van 60 kilo cocaïne op Schiphol. De verdovende middelen werden aangetroffen in een bagagecontainer van een vliegtuig dat afkomstig was uit Bonaire. De container is op de luchthaven van Bonaire klaargemaakt voordat het in het vliegtuig werd geplaatst. Een 42-jarige verdachte is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM) veroordeeld voor de uitvoer van deze 60 kilo tot een gevangenisstraf van 6 jaar.
Volgens de officier van justitie in haar betoog, is de uitgevoerde hoeveelheid cocaïne van dien aard, dat deze bestemd moet zijn voor verdere verspreiding en handel. Dit gaat meestal gepaard met vele andere vormen van criminaliteit waar de samenleving last van heeft. De verdachte wordt het zwaar aangerekend dat hij de mogelijkheid had om nota bene buiten de openingstijden van het vliegveld, de container op air side te prepareren. Hiervoor zijn corrupte contacten nodig. Verder betekent deze werkwijze,ondermijning van een cruciaal economisch en maatschappelijk onderdeel van de samenleving op Bonaire. Daar kunnen internationale consequenties aan worden verbonden. Hier kan en mag Bonaire niet aan worden blootgesteld.
Gedurende dit onderzoek is ook informatie ontvangen dat er cocaïne via briefpost naar Europees Nederland werd verstuurd en dat daarbij medewerkers van het postkantoor (FXDC) betrokken waren. Hiervoor gebruikten zij onder andere enveloppen van de Belastingdienst Caribisch Nederland. Alle drie de verdachten hebben misbruik gemaakt van hun positie bij het postkantoor en hebben het vertrouwen dat in het stelsel van internationale postbezorging mag worden gesteld ernstig geschonden. Zij hebben de legale bedrijfsvoering van het postkantoor aangewend voor illegale activiteiten. Dit ondermijnt de samenleving en dat van het vertrouwen in postbezorging in het bijzonder. Deze drie veroordeelden zijn niet meer werkzaam bij het postkantoor en hebben alle drie een gevangenisstraf opgelegd gekregen waarvan een gedeeltelijk voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.
Daarnaast stonden ook nog drie andere verdachten terecht. Zij zijn alle drie veroordeeld voor het invoeren van verdovende middelen (cocaïne en marihuana) op 12 februari 2019 met een bootje, de ‘Yanah’ via Sorobon. De drugs zijn aangetroffen tijdens een doorzoeking op de boot. Er zijn gevangenisstraffen opgelegd tussen de 30 en 18 maanden.
Tot slot de zaak genaamd met de naam ‘Tuna’ tegen weer twee andere verdachten. Deze verdachten zijn afgeluisterd en hierbij zijn gesprekken opgevangen waarvan het OM meent dat deze gesprekken gaan over het treffen van voorbereidingen voor een groot drugstransport. Daarnaast wordt een van hen ook nog verweten behulpzaam te zijn geweest bij de invoer van 500 gram marihuana. De officier van justitie heeft voor deze beide mannen 3 jaar gevangenisstraf geëist. De rechter doet op 11 september om 14.00 uur uitspraak.
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244