Voormalig korporaal marine Bart D. niet vervolgd voor dood vrouw op Curaçao

APELDOORN/WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie gaat voormalig korporaal Bart D. (37) uit Apeldoorn niet vervolgen vanwege betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw. Vorig jaar werd de Hengelose Iris Homan levenloos aangetroffen in een zwembad op Curaçao.
 
Kort daarna werd D. aangehouden. Na een jaar lang onderzoek blijft haar dood een mysterie.
 
Een gezellige zaterdagavond op Curaçao eindigde vorig jaar mei in een nachtmerrie. Het marinekoppel werkte bij de logistieke dienst van de Koninklijke Marine was gestationeerd op het Curacao. Die avond ging het stel naar een feestje. Na een avond vol drank en drugs werd Homan ‘s ochtends vroeg dood aangetroffen in het zwembad. Ze werd slechts 31 jaar.
 
D. belde daarop zelf met de politie. Hij werd vervolgens opgepakt vanwege vermeende betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw. Het OM verdacht hem niet van moord of doodslag, maar wel van een zekere nalatigheid.
 
Het echtpaar werkte allebei als korporaal bij de logistieke dienst van de Koninklijke Marine. Sinds 2013 waren zij gestationeerd op Curaçao. En een jaar eerder trouwde het stel op het eiland.
 
GEEN BEWIJS
Na een jaar lang onderzoek concludeert officier van justitie Emma de Groot op Curaçao dat die nalatigheid niet bewezen kan worden. ,,Of zich een strafbaar feit heeft voorgedaan of niet, blijft voor ons onduidelijk. Het sepot is gevolgd om er geen sprake is van wettig en overtuigend bewijs voor een strafbaar feit dat tot de dood van mevrouw Homan heeft geleid”, laat De Groot aan De Stentor weten.
Helaas heeft het onderzoek in de zaak geen helderheid kunnen scheppen over wat die nacht heeft plaatsge­von­den
Emma de Groot , Openbaar Ministerie
 
RAADSELACHTIG
Het blijft een groot raadsel wat zich in de nachtelijke uren heeft afgespeeld bij de villa. Uit de autopsie van het lichaam van Homan bleek dat er een hoeveelheid alcohol en drugs in haar bloed zat. Een exacte doodsoorzaak is nooit gevonden. Dat het politie-onderzoek een jaar in beslag nam, had volgens het OM te maken met camerabeelden die moesten worden opgevraagd in de Verenigde Staten.
 
AMERIKAANSE SERVER
De beelden van het camera-systeem in de tuin moesten duidelijkheid scheppen over de dood van Homan. Omdat de beelden op een Amerikaanse server stonden moest zogenoemd rechtshulpverzoek worden ingediend. De Groot: ,,Dat nam tijd in beslag. Helaas hebben de aangeleverde gegevens en het overige onderzoek in de zaak geen helderheid kunnen scheppen over wat die nacht heeft plaatsgevonden.”
 
NIET MEER WERKZAAM
Woordvoerder Paul Middelberg van de Koninklijke Marine laat weten dat D. inmiddels niet meer werkzaam is voor Defensie. ,,Verder willen wij niet inhoudelijk op de zaak ingaan.”
 
D. zat een nacht vast voor de vermeende betrokkenheid, maar mocht het onderzoek in vrijheid afwachten. De advocaat van D., John van Halderen, wil niet ‘spontaan’ reageren op de kwestie. ,,Ik en mijn cliënt zien geen belang om op de zaak in te gaan”, laat hij weten in een korte reactie.
 
Bron: DeStentor

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.