Politie start TGO na dodelijke schietpartij woning Wayaca

ORANJESTAD — De schutter, die gistermiddag een echtpaar in hun woning in Wayaca heeft neergeschoten, is nog altijd voortvluchtig. De vermoedelijke vluchtauto werd kort na het incident teruggevonden in de mondi van Santa Cruz.
 
Omdat in het voertuig bloed werd aangetroffen, gaan de autoriteiten er vanuit dat de dader gewond is. De politie heeft een Team Grootschalig Onderzoek (TGO) opgezet om onderzoek te doen naar de schietpartij, waarbij een vrouw om het leven kwam en haar echtgenoot gewond raakte.
 
Het motief van de schietpartij is nog onduidelijk. Aanvankelijk werd gesproken over een overval, maar justitie kan dit niet bevestigen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het milichaam van het slachtoffer voor onderzoek in beslag genomen. Aanstaande maandag wordt lijkschouwing gepleegd. Hiervoor wordt een patholoog ingevlogen vanuit Curaçao, aldus het OM. Na de autopsie wordt het lichaam van het slachtoffer vrijgegeven aan de nabestaanden. Verdere details wil justitie momenteel niet geven, in belang van het onderzoek.
 
De schietpartij vond gistermiddag rond één uur plaats. De dader vluchtte na de schietpartij in het voertuig van de slachtoffers. Dat liet hoofdofficier Eric Olthof gisteren tijdens een speciaal belegde persconferentie weten. Hierbij waren ook Justitie-minister Arthur Dowers en korpschef Dolfi Richardson aanwezig. De vluchtauto werd later in St Cruz teruggevonden. Omdat de autoriteiten in het voertuig bloed aantroffen, is het vermoeden dat de dader gewond raakte tijdens het incident. “De aanleiding van de schietpartij is nog niet bekend”, aldus Olthof. “Daar wordt onderzoek naar gedaan door een grootschalige onderzoeksteam dat uit een groot aantal rechercheurs bestaat. Deze zaak heeft alle aandacht.”
 
Olthof deed een beroep aan de gemeenschap om vooral voorzichtig te zijn en alle tips aan de politie via de tiplijn door te geven en vooral niet zelf actie te nemen. “Mocht u iemand zien die gewond is en zich vreemd gedraagt, dan moet u contact opnemen met politie. Ga niet over tot aanhouding en probeer niet contact te maken, want de dader is mogelijk in het bezit van een vuurwapen.”
 
Vreedzaam protest
 
Een kleine groep burgers heeft gisteravond voor het parlementsgebouw en het Bestuurskantoor haar bezorgdheid geuit over de toenemende gewelddadige criminaliteit in Aruba. De groep was in het zwart gekleed om aan te geven dat Aruba ‘in rouw’ is vanwege het dodelijke schietincident in Wayaca gisteren. Enkelen hadden protestborden met daarop de tekst: ‘Stop het geweld’.
 
Parlementariër Dangui Oduber van oppositiepartij MEP riep gisteren via Facebook ook op tot een ‘nationaal protest tegen criminaliteit’. De datum en tijd van dit protest worden op een later tijdstip aangekondigd. Oduber roept iedereen die tegen criminaliteit en onveiligheid is, op om ‘geheel in het wit gekleed’ mee te lopen met het vreedzame protest. In een persbericht stelt de oppositiepartij dat ons land in crisis verkeert. “We voelen ons ‘s nachts en overdag niet meer veilig in eigen land.” MEP bekritiseert de regering en het gebrek aan visie en concrete plannen om de criminaliteit tegen te gaan. De oppositiepartij stelt voor om de grensbewaking drastisch te verscherpen om zo de invoer van illegale drugs, wapens en personen te bestrijden. Concreet wil MEP een werkende walradar, meer grensbewaking, meer inzet van maritieme politie en een eigen helikopter. Ook pleit de partij voor meer politie op straat en beter materiaal voor deze agenten.
 
Amigoe
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.