‘Gokbazen gaven opdracht voor moord Wiels’

WILLEMSTAD — De zelfverklaarde NLS’er Anthony ‘Pèncho’ Bertinus (50), die nu in Nederland vastzit voor een overval, laat vandaag in de Volkskrant weten uit de eerste hand te weten wie de opdracht gaf om Helmin Wiels te doden, wie hiervoor hebben betaald en hij noemt tevens het mogelijke motief voor de moord.
 
Hij tipte justitie, maar zijn naam lekte uit. 'Mijn doodvonnis.' Daarom wil hij zijn verhaal kwijt.
 
Net als het Openbaar Ministerie noemt Bertinus loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos, maar hij noemt ook de omstreden Italiaanse gokbaas Francesco Corallo en een derde gokbaas van wie de identiteit niet wordt genoemd.
 
Volgens Bertinus, afkomstig uit Koraal Specht en die zichzelf eerder in de Nieuwe Revu een NLS-lid noemde, hebben de drie rijke gokbazen omgerekend 600 duizend euro bijeengelegd voor een huurmoordenaar die Wiels moest doodschieten, schrijft de krant. Maximus-verdachte Burney ‘Nini’ Fonseca zou hem dat in vertrouwen hebben verteld.
 
Over het motief zegt Bertinus ‘dat de politicus zich niet aan de afspraak had gehouden om zijn mond te houden over de goksector die zijn partij financierde’. “Nini had gedacht dat ik me aan de zwijgcode zou houden die algeheel geldt op Curaçao. Maar Nini wist niet dat Wiels een vriend van mijn vader was. Ik wilde weten wie er achter deze verschrikkelijke moord zit”, aldus Bertinus.
 
De drie mannen zouden elk 400.000 gulden hebben aangeleverd voor een huurmoordenaar. Eerdere geruchten dat men eerst Venezolaanse huurmoordenaars zocht om Wiels te doden, worden door Bertinus herhaald. Zij hadden Wiels in de gaten gehouden en zijn routines gevolgd, maar vonden het bedrag te laag. “Daarop was de halfbroer van Dos Santos, Jamaloodin, aan zet”, meldt hij verder in de Volkskrant. Jamaloodin zou Fonseca hebben benaderd om de huurmoord te regelen en Fonseca zou via zijn lijfwacht schutter Elvis ‘Monster’ Kuwas hebben ingeschakeld. Die zit nu een levenslange gevangenisstraf uit.
 
Bertinus was op de dag van de moord pas terug op het eiland. Hij keerde in april terug uit Nederland omdat zijn vader was overleden. Eind februari 2014 werd Bertinus opgepakt in de buurt van Koraal Specht voor het afpersen van Fonseca en het witwassen van geld. Dat was volgens hem niet lang na het bovengenoemde gesprek met Fonseca. Zaaksofficier Gert Rip zou hem zelf hebben gebeld om hem te informeren over zijn aanhouding en hij mocht ervoor kiezen om zichzelf aan te geven. Bertinus werd later vrijgelaten en op verzoek van de Nederlandse autoriteiten daarheen overgebracht.
 
Tijdens de regiezitting tegen Fonseca in augustus 2014 noemde Rip zowel Dos Santos als diens halfbroer en oud-minister, George Jamaloodin, als de opdrachtgevers en hij bestempelde de verklaringen van de getuigen Bertinus en Michael Leesly als nieuw materiaal in de zaak Maximus. Die zouden belastende verklaringen hebben afgelegd tegen Fonseca. Advocaat van Fonseca, Marije Vaders, benadrukte hierop dat er geen belastende verklaringen zijn, niet van Leesly en ook niet van Bertinus.
 
Rip verduidelijkte dat Fonseca afgeperst werd omdat bendeleider ‘Nuto’ Wawoe boos was dat ‘zijn jongens’ gebruikt werden om Wiels te doden. Dit wordt vandaag door Bertinus bevestigd. Volgens Rip gebruikte Fonseca wijlen Luigi ‘Pretu’ Florentina als loopjongen. “Florentina fungeerde ook als Fonseca’s lijfwacht nadat er een oorlog uitbrak tussen de bende uit Koraal Specht, No Limit Soldiers (NLS) waarvan de in St. Maarten opgesloten Wawoe leider is, en de bende New York Yankees (NYY) waarvan Fonseca de leider is. Een team is naar St. Maarten gegaan en heeft met Wawoe gesproken, in welk gesprek Wawoe de scheiding tussen de twee groeperingen toegaf”, zei Rip toen.
 
Ook Leesly werd eerder opgepakt voor het afpersen van één van de opdrachtgevers en werd later vrijgelaten. Of hij Fonseca had afgeperst was toen niet duidelijk, maar uit het verhaal van Bertinus kan men aannemen dat dit het geval is. Leesly zou Bertinus hebben opgedragen om Fonseca af te persen. Hij moest tegen Fonseca zeggen dat de NLS 25.000 euro van hem wilde omdat zij weten dat hij iets te maken heeft met de moord op Wiels. De NLS was niet blij dat zijn mensen waren ingezet en wilde geld zien.
 
Volgens Bertinus kwam hij er zo achter dat Fonseca blijkbaar meer wist. Bertinus is voor het huis van Fonseca geweest en toen hij op hem afliep schrok Fonseca. Maar toen hij merkte dat Bertinus daar niet was om hem te doden maar om hem af te persen, verzocht Fonseca hem om zijn lijfwacht te worden nu zijn vorige bewaker (Florentina) dood was. Fonseca zou hem het motief van de moord hebben verteld, namelijk ‘dat Wiels steeds meer beschuldigend over misstanden in de goksector begon te praten’.
 
Hij zou dit allemaal aan Rip hebben verteld met de afspraak dat zijn naam niet bekend zou worden gemaakt. Zijn naam is inmiddels toch bekend en volgens Bertinus is dat zijn doodvonnis. De Volkskrant verwijst naar de Amigoe. Rip verduidelijkt in de Volkskrant Bertinus’ naam niet aan de Amigoe of andere journalisten te hebben doorgegeven, maar dat dit allemaal in de regiezitting naar voren is gekomen. Ook andere media noemden Bertinus na het lekken van een document met namen van de verdachten achter de moord, waaronder ook oud-Justitieminister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe.
 
Bertinus koos ervoor om met de Volkskrant te praten omdat het ‘nu niet meer uitmaakt’. Hij wordt ook in de gevangenis bedreigd, aldus deze krant, die ook schrijft dat een medegevangene uit Curaçao hem al fijntjes in het voorbijgaan liet weten: “Pèncho, ik weet dat er een prijs op je hoofd staat. Die wil ik eigenlijk wel cashen.” In een reflex balde hij toen zijn vuisten, klaar om te vechten, schrijft de krant. Hij laat zich echter niet intimideren, aldus Bertinus.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.