Actie tegen nieuwe fraudevorm met 'plof-bv’s'

THE NETHERLANDS - Het ministerie van Veiligheid en Justitie en dat van Economische Zaken onderzoeken met de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel of een wetswijziging nodig is tegen een nieuw opkomende vorm van fraude met plof-bv’s, bv's die via ‘turboliquidatie’ worden opgeheven.
 
De fiscale opsporingsdienst Fiod en het Openbaar Ministerie (OM) zijn al strafzaken gestart tegen grootschalig misbruik hiervan.
 
Dit blijkt uit navraag door Het Financieele Dagblad. De overheid vermoedt dat fraudeurs door een maas in de wet in een flits de fiscus en crediteuren van bedrijven voor miljoenen weten te benadelen.
 
Populariteit
Ondernemingen zijn sinds 1994 via turboliquidatie te ontbinden, maar het fenomeen wint de laatste jaren snel aan populariteit. De Kamer van Koophandel (KvK) meldt het FD dat sinds 2013 al 88% van de besloten vennootschappen en meer dan 95% van de stichtingen op deze wijze wordt opgeheven. In 2007 ging het nog maar om twee derde van alle besloten vennootschappen. Jaarlijks worden bijna 40.000 bv's ontbonden.
 
Bij een turboliquidatie besluit de aandeelhoudersvergadering tot opheffing. De bestuurder meldt dit bij de KvK en tekent een formulier dat er geen baten zijn. Dat is alles. In een recent proefschrift concludeert jurist Samantha Renssen dat dit veel gelegenheid tot fraude biedt.
 
'Bv-fraudeurs'
Volgens de wet mag een bv bij turboliquidatie geen baten hebben. Over schulden zegt de wet niets. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat ook een bedrijf met schulden zich zo snel mag opheffen. ‘Het is zeer aannemelijk dat bv-fraudeurs hiervan zullen profiteren’, stelt Renssen.
 
De met fraudepreventie belaste beleidsadviseur Henk de Reus van de KvK noemt de toename van turboliquidaties een ‘zorgwekkende ontwikkeling’. Volgens hem kan de KvK nu niet controleren of een bestuurder naar waarheid invult dat er geen baten zijn in een ontbonden vennootschap.
 
De Fiod vermoedt dat fraudeurs in toenemende mate overstappen van klassieke faillissementsfraude naar turboliquidaties. Faillissementsfraude is namelijk minder aantrekkelijk doordat het OM hier de laatste jaren harder tegen optreedt. De wet is ook aangescherpt. Bovendien zijn rechters in civiele zaken gaan oordelen dat een bestuurder die zich vlak voor een bankroet voor een symbolisch bedrag van zijn bv ontdoet, toch aansprakelijk blijft.
 
Schuldeisers onbeschermd
Het voordeel van een turboliquidatie voor fraudeurs is dat daar geen curator is. Schuldeisers zijn onbeschermd. Die weten ook niet dat het bedrijf waarvan zij geld te goed hebben niet meer bestaat. Want voor een turboliquididatie is publicatie niet verplicht. Kwaadwillenden kunnen ook hier de bv leeghalen en een katvanger benoemen, een handlanger die als directeur van de bv optreedt.
 
Bij de Fiod lopen twee grote zaken rond turboliquidaties. De eerste is belastingfraude met pensioenvennootschappen. Marc de B. zou klanten adviseren geld uit hun pensioen-bv te halen. De bv met schulden komt bij een katvanger die de bv opheft. De B. ontkent. Ook een notaris uit Lelystad is hier verdachte.
 
Bv-groothandelaren
In het tweede turbodossier zijn notaris Rob Buurke uit Amstelveen en twee kandidaat-notarissen van Anotaris uit Bunnik verdachten. Buurke zegt 'niets fout' te hebben gedaan. In het strafdossier hiervan komen de bv-groothandelaren Louis Rijnberk en Arjen de Hoogd naar voren als hoofdverdachten van malafide turboliquidaties.
Maar de advocaat van Rijnberk stelt 'de indruk te hebben' dat een bij curatoren bekende katvanger, de spoorloze Marinus Mertens, hoofdverdachte is. Die heeft in het dossier nummer V01.
Rijnberk en De Hoogd zaten weken in voorarrest. Mertens niet.
 
Twee groothandelaren in plof- bv’s opnieuw op de korrel
Het Openbaar Ministerie (OM) hoopt na jaren onderzoek twee omstreden groothandelaren in lege bv’s eindelijk veroordeeld te krijgen. Het gaat om Louis Rijnberk en Arjen de Hoogd. Zij zijn hoofdverdachte in een strafonderzoek naar een nieuwe vorm van fraude: geënsceneerde ‘turboliquididaties’ van bedrijven met veel schuld.
 
Dit blijkt uit het strafdossier dat Het Financieele Dagblad heeft ingezien. In deze zaak zijn ook de Amstelveense notaris Rob Buurke van SBS Legal en twee kandidaat-notarissen van Anotaris in Bunnik verdachte. Zij zouden de fraude mogelijk maken.
 
Naar schatting honderden bedrijven waarbij Rijnberk en De Hoogd betrokken waren, zijn omgevallen. Schuldeisers hebben het nakijken en lijden vele miljoenen schade. Curatoren en het OM namen Rijnberk en De Hoogd eerder al vergeefs op de korrel.
 
Dagblad Stentor omschreef Rijnberk in 2011 als ‘een bekende van justitie die openlijk handelt in lege bv’s’. Hij bemiddelde onder meer bij het bankroet van Fan Media waarbij ook Paul Kuiken van het mega­faillissement Landis betrokken was.
 
De Hoogd reageert niet op vragen. Hij verklaarde eerder tegen een curator dat zijn stichting Hebu ‘handelt in lege vennootschappen’. De curator spreekt van ‘flessentrekkerij’. Hebu is bij een reeks faillissementen betrokken.
 
De Hoogd ontsnapte in 2010 met zijn tweelingbroer Gabri in een andere zaak door fouten van het OM aan de geëiste jaren cel voor faillissementsfraude. De twee zaten toen al in 189 bedrijven, waarvan er 116 omvielen, waarmee ze volgens het OM schuldeisers al voor € 9 mln dupeerden.
 
In juni meldde het OM vijf arrestaties wegens fraude met ‘een groot aantal faillissementen’. Onder hen waren drie (kandidaat-)notarissen. Al snel bleken dit Buurke en Job Broos met een andere kandidaat-notaris van Anotaris te zijn. Zij kwamen na enkele dagen weer op vrije voeten, maar zijn volgens het OM nog wel verdachte. Hun wordt het vervalsen van akten verweten.
 
De twee andere arrestanten blijken nu Rijnberk en De Hoogd te zijn. Hun telefoons zijn afgesloten of er wordt opgenomen door mensen die niets zeggen te weten. Rijnberks advocaat Wiebe Lenstra meldt dat zijn cliënt zes weken in voor­arrest zat. Het dossier wekt bij hem de ­indruk dat de hoofdverdachte een ander is, namelijk Marinus Mertens.
Het verwijt van het OM dat Rijnberk crediteuren zou benadelen, mist volgens zijn advocaat feitelijke en juridische ­onderbouwing. Rijnberk laat via zijn ­advocaat weten dat hij ‘bemiddelt bij de aandelenoverdracht van insolvabele bv’s’. Hij wijt de strafzaak aan gebrekkig inzicht van de Fiod in aandelentransacties.
 
Volgens het strafdossier onderzoeken de Fiod en het OM onder meer de verkoop van aandelen in de bv’s Centira en het inmiddels failliete Woon Outlet Lelystad. De Fiod ziet als patroon dat Rijnberk of De Hoogd regelmatig een bv voor slechts € 1 doorstoot naar een stroman. Activa vloeien uit de bv. De administratie raakt zoek. De met schulden beladen bv valt in een ­turboliquidatie. De stroman biedt schuldeisers geen verhaal.
 
Het strafdossier identificeert minstens drie stromannen. Openbare faillissementsverslagen noemen twee van hen ook in die rol. Peter van der Pluijm is volgens de curator van Woon Outlet Lelystad betrokken bij veel faillissementen en ‘door de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel aangemerkt als een veelpleger’.
 
Ook Marinus Mertens is een prominente katvanger in dit dossier. De curator van Probaton Investments constateerde al dat ‘Mertens als bestuurder betrokken is bij vele gefailleerde vennootschappen, waarbij kort nadat Mertens de aandelen had verworven alle failliet gingen’. Boekhouding en Mertens zijn daarna onvindbaar.
 
 
Notaris Rob Buurke: ‘Ik ben maar een kleine verdachte’
Notaris Rob Buurke zat in juni veertien dagen in voorarrest voor zijn vermeende rol in een grote faillissementsfraude. Sindsdien is hij geschorst. Zijn kantoor, SBS Legal, ging daarna failliet. Buurke reageert in een gesprek met het FD voor het eerst op het strafonderzoek.
 
Wat zijn de verdenkingen? 
Buurke: ’Die zijn minimaal. In het hele dossier komt mijn naam nog geen tien keer voor. De zaak draait niet om mij, maar om andere verdachten. Van de twintig verdachten ben ik nummer zestien. Ik ben dus maar een kleine verdachte.’ 
 
De Fiod doorzocht uw kantoor van SBS Legal? 
‘Het kantoor is niet doorzocht. Ik werd thuis met de klassieke klop op de deur om zeven uur ’s ochtends gewekt. Disproportioneel.’ 
 
Het OM verwijt u het faciliteren van faillissementsfraude? 
‘Het OM stelt vraagtekens bij de overdracht van aandelen in twee vennootschappen, die ik notarieel heb begeleid.’
 
Bv’s die voor € 1 van eigenaar verwisselen? 
’Ja, dat kan wel eens gebeuren. Ik heb er een stuk of tien als ongebruikelijke transactie gemeld bij de FIU.’ (De Financial Intelligence Unit, onderdeel van de politie, red).
 
U bent als ’Rijdende Notaris’ overal onmiddellijk (‘Notaris ­Direct’) oproepbaar om akten te passeren? 
’Vooral in de Randstad. Voor vrienden ook daarbuiten. Sinds het jaar 2000 mag je volgens de wet als ­notaris buiten je vestigingsplaats werken.’ 
 
Hoeveel tuchtzaken zijn tegen u aangespannen? 
’Drie. Iedere klacht is er een te veel, zeg ik altijd, maar ze hebben niets te maken met deze kwestie met het OM.’
 
Als notaris hebt u volgens de deken van de orde van advocaten een verboden samenwerkingsvorm met een jurist in de vorm van een vereniging met uitgesloten aansprakelijkheid? 
’Dat is natrappen van een advocaat met wie we samenwerkten. Advocaten halen er altijd alles bij om gelijk te krijgen. Daarom zou ik nooit ­advocaat kunnen worden, maar ben ik notaris. Omdat ik ­altijd naar beide kanten kijk.’
Klanten van SBS Legal melden ons dat u hen na uw schorsing factureert onder de naam van stichting Uw Belang, voor ‘mandatarisdiensten’, waarbij de bankrekeningnummers niet kloppen. Is dat zo? 
’Ik vind dat niet relevant voor dit gesprek.’
 
Valt u iets te verwijten? 
’Ik heb niets fout gedaan.’
 
Fd
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.