Drugssmokkelaars op zwarte lijst KLM

WILLEMSTAD / AMSTERDAM — Vliegmaatschappij KLM gaat de Nederlandse overheid helpen om drugssmokkel uit Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Suriname en Venezuela verder een halt toe te roepen.
 
Mensen die door de Koninklijke Marechaussee op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ komen te staan, worden volgens plan geweigerd op KLM-vluchten van en naar Nederland.
 
Mensen die ooit op Schiphol zijn aangehouden met cocaïne in het bezit, komen direct op de zwarte lijst te staan. De naam blijft, vanaf het moment van het aantreffen van cocaïne, hier drie jaar op staan. De afspraken hiervoor zijn opgenomen in een convenant dat KLM met het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie, en het Surinaamse ministerie van Justitie en Politie maakte. Ook zouden hiervoor afspraken zijn gemaakt met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en vliegmaatschappij TUI.
 
Het convenant is op 19 augustus jl. gepubliceerd in het Staatsblad van Nederland. Naar verluidt is het niet ongebruikelijk dat dergelijke overeenkomsten worden getekend met luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks vliegen vanuit een risicobestemming.
 
De lijst wordt door de marechaussee verstrekt aan de carriers. In de overeenkomst staat vermeld dat de luchtvaartmaatschappijen, hoewel onbedoeld en ongewild, het drugstransport via de lucht mogelijk maken. Met de zwarte lijst zou de effectiviteit van de drugsbestrijding groter worden gemaakt volgens het Nederlandse ministerie van Justitie.
 
De partijen zijn overeengekomen dat zij de eigen kosten dragen, die voortvloeien uit hetgeen dat is bepaald in het convenant.
 
Aanvullende straf
 
Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) is kritisch over het convenant. Hij vindt de bestrijding van drugssmokkel belangrijk, maar “dat kan heel goed met scanapparatuur en ik meen dat die nu ruim beschikbaar is. Ik vraag mij dan ook af of dit convenant, dat reizigers op een zwarte lijst zet, werkelijk noodzakelijk is. Wordt er nog steeds veel via de luchthaven gesmokkeld?”, zo is op Dnieuws.com te lezen. Daarnaast ziet hij ook andere problemen. “Een mogelijk probleem dat voortvloeit uit dit convenant is de onterechte plaatsing op de lijst. Als daar sprake van is, bijvoorbeeld door naamsverwisseling met een familielid, bij welke instantie moet de reiziger dan zijn/haar beklag doen? En hoe zit het met de gemaakte kosten? Als iemand op de lijst staat, kan kennelijk de vlucht alsnog worden geweigerd. Krijgt de reiziger dan de ticketprijs (volledig) terugbetaald?” Dat een ex-smokkelaar drie jaar niet mag vliegen, ziet hij als ‘een aanvullende straf’. “Kunnen personen die op de lijst staan vragen om tijdelijke ontheffing zodat zij bijvoorbeeld wegens familieomstandigheden, zoals een sterfgeval, toch kunnen reizen?”
 
Drugssmokkel
 
Sinds 2003 worden op Schiphol de vluchten uit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Bonaire beschouwd als risicovluchten voor drugssmokkel en om die reden worden voor verdachte vluchten en/of personen honderprocentcontroles uitgevoerd. Dit geldt sinds 2004 ook voor vluchten uit Suriname en Venezuela. Dit houdt in dat iedereen die zich op deze vlucht bevindt, gecontroleerd wordt, dat de passagiers naar een afgescheiden gedeelte van de bagagehal van Schiphol worden geleid en dat daar de bagage van verdachten door de douane, in samenwerking met drugshonden, wordt onderzocht op drugs. Deze krant schreef onlangs nog dat luchthaven Schiphol vorig jaar ruim 20 procent minder drugssmokkelaars tijdens de honderprocentcontroles ving, afkomstig van voornoemde vluchten. Zo ving Schiphol vorig jaar 645 drugssmokkelaars uit de genoemde risicogebieden, terwijl dit aantal in 2014 nog op 822 lag en in 2013 op 854 smokkelaars.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.