Inhoudelijke behandeling Maximus 7 september

WILLEMSTAD — De inhoudelijke behandeling van de zaak Maximus tegen de intellectuele daders achter de moord op parlementariër Helmin Wiels op 5 mei 2013 bij Marie Pampoen, laat nog even op zich wachten.
 
Rechter Maria Paulides heeft vanochtend tijdens de regiezitting tegen één van de verdachten, Burney ‘Nini’ Fonseca, 7 september geprikt voor de volgende regiezitting. Dan wordt mogelijk de datum voor de inhoudelijke behandeling bekend en komt dus dan ook duidelijkheid over alle intellectuele daders achter deze moord.
 
Zoals bekend wordt loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos als één van die daders genoemd. Dat heeft zaaksofficier Gert Rip vanochtend herhaald. Hij heeft zijn naam al in augustus 2014 genoemd, net als die van zijn halfbroer en tevens oud MFK-minister, George Jamaloodin, die voor de moord zouden hebben betaald. Jamaloodin werd vandaag niet genoemd.
 
Volgens Rip was Fonseca de schakel tussen de intellectuele en de uitvoerende daders (zaak Magnus). Dat blijkt uit meldingen van de Criminele Inlichtingendienst en uit diverse getuigenverklaringen. Hij herhaalde vandaag de naam van één van de getuigen, namelijk Michael Leesly (bekende van de politie uit Koraal Specht, red.) die eerder betrokken was bij het in brand steken van een boot van Luigi ‘Pretu’ Florentina, hoofdverdachte in de moordzaak, die in september 2013 in zijn politiecel te Barber zelfmoord zou hebben gepleegd.
 
Velen geloven het zelfmoordverhaal niet, maar uit onderzoek blijkt dat de man door verstikking om het leven is gekomen, meldde het OM eerder. Leesly werd eerder ook opgepakt met de tenlastelegging ‘poging tot afpersing van de opdrachtgever van de moord op Wiels’. Leesly gaf Dos Santos aan en noemde ook Fonseca als één van de betrokkenen.
 
De regiezitting van vanochtend werd eerder buiten de rechtszaal verplaatst. Het zou op 10 juni jl. gehouden worden maar moest om organisatorische redenen worden verzet.
 
Fonseca zit nog voor zijn eigen veiligheid in Nederland. Dit heeft geen direct verband met de moord op Wiels zelf, maar met de drugszaak Rizinia, die een voortvloeisel is uit de zaak Magnus.
 
Hij volgde vanochtend de zitting via videoconferentie en zal dat ook op 7 september op die manier doen. Wel eiste Fonseca vanochtend meer contact met zijn advocaat Marije Vaders (via videoconferenties) vóór die regiezitting. Dat was eerder niet mogelijk, waardoor Vaders niet de mogelijkheid had om het dossier Maximus met haar cliënt te bespreken, terwijl ze een verzoek hiervoor al sinds afgelopen maart heeft ingediend. Vaders was zeker niet tevreden hiermee, dit is voor haar simpelweg onacceptabel. Hierdoor kon ze dus voor vandaag geen verzoeken indienen, terwijl een regiezitting hiervoor wordt ingepland.
 
Rechter Paulides heeft de zaak uiteindelijk terugverwezen naar de rechter-commissaris (RC). Vaders krijgt dan de kans om via videoconferentie in het kabinet van de RC, de zaak met Fonseca te bespreken. Hierna zal ze haar verzoeken op papier zetten en die ruim voor de volgende regiezitting bij het gerecht indienen.
 
Stukken moord Wiels
 
De rechter verzocht de officier ook om alle stukken, die te maken hebben met de moord op Wiels, beschikbaar te stellen. Ze heeft de stukken die ze al in het bezit heeft wel globaal kunnen doornemen, maar de vorige beschikkingen niet. Officier Rip benadrukte dat het Gerecht deze wel hoort te hebben, aangezien het beschikkingen van het Gerecht zelf zijn.
 
Hij zal indien nodig wel ervoor zorgen dat de rechter die stukken – een DVD van zestien ordners – krijgt. Daarnaast moet Rip ervoor zorgen dat er een document in het dossier wordt gevoegd met de identiteit van iedereen die de getuigen via fotoconfrontaties zullen moeten herkennen. Die foto’s zitten nu in het dossier, maar niemand weet wie die personen zijn, aldus de rechter.
 
Kuwas getuige
 
Rip diende zelf een verzoek in om de tot levenslang veroordeelde schutter van Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas, als getuige te horen in deze zaak. Die zit ook in Nederland vast en zal gedagvaard worden voor de inhoudelijke behandeling, maar het is nog onduidelijk of hij naar Curaçao overgevlogen zal worden om te getuigen, of dat hij dat via de videoconferentie zal moeten doen. Dit wordt later beslist. Hetzelfde moet nog besloten worden in het geval van Fonseca. Vaders heeft wel al aangegeven dat hij voor de zitting van 7 september niet naar Curaçao zal komen.
 
‘Zonder titel’
 
Opmerkelijk is dat Fonseca nog steeds ‘zonder titel’ vastzit in de drugszaak Rizinia. Dat bevestigt zijn raadsvrouw. Hij werd in oktober vorig jaar veroordeeld tot vier jaar en ging hiertegen in beroep. Later merkte advocaat Vaders op dat de rechtsgeldige termijn van zijn hechtenis afgelopen maart is verlopen, aangezien die niet tijdig is verlengd zoals de wet vaststelt. Dat werd tijdens de regiezitting in maart, die Fonseca via een videoconference kon volgen, niet opgemerkt.
 
Vaders, die het wel constateerde, heeft hierop een verzoek tot onmiddellijke vrijlating van haar cliënt ingediend bij het hof. Het hof wees dat verzoek af. Vaders kon echter geen cassatie instellen, omdat dit conform de wet niet mogelijk is. Zij heeft later opnieuw eenzelfde verzoek ingediend, dat door het hof toen weer werd afgewezen. Volgens het hof is er hier wel sprake van een administratieve fout, maar deze rechtvaardigt niet de onmiddellijke vrijlating van Fonseca, aldus OM-woordvoerder Norman Serphos eerder.
 
Ook advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, die geen blad voor de mond neemt en dergelijke zaken altijd aan de kaak stelt, vroeg zich eerder in een ingezonden stuk over deze zaak in de Amigoe af, of de rechters vakantie komen vieren op het eiland. Hij kan zich niet voorstellen dat niemand anders – noch drie rechters van het hof noch het OM – dan de raadsvrouw die fout heeft opgemerkt. Dat is toch gebeurd, wat Sulvaran doet vermoeden dat zij het bewuste dossier niet hebben kunnen lezen. “Anders zou dit één van hen wel zijn opgevallen.”
 
Vaders was van plan om een voorlopige voorziening in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar de middelen hiervoor zijn vooralsnog niet beschikbaar.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.