Moordverdachte ‘Panchèk’ blijft vast

WILLEMSTAD — De verdachte Dangelo ‘Panchèk’ D. (26) moet de inhoudelijke behandeling van de moordzaak Wiels in hechtenis afwachten. Er zijn nog steeds ernstige bezwaren, waardoor zijn verzoek om (voorlopig) vrijgelaten te worden vanochtend door de rechter is afgewezen.
 
De verdachte ontkent dat hij iets te maken heeft met de moorden op Helmin Wiels en Raúl Martinez op respectievelijk 5 en 17 mei, en wil daarom vrijgelaten worden. Bovendien zit hij sinds 20 december vorig jaar opgesloten in het cellencomplex bij Barber, dat nog altijd in zeer slechte staat verkeert.
 
Er zijn tevens genoeg bewijzen dat hij onschuldig is, zegt zijn advocaat Gladys Sopia- Alendy.
 
De rechter legde hierop aan de verdachte uit dat hij hoe dan ook onschuldig is, totdat het tegendeel is bewezen.
Dat is nog niet gebeurd. Het onderzoek loopt nog.
Het aantal bewijzen dat het OM wel dan niet tegen hem heeft, was vandaag volgens de rechter echter niet relevant voor de behandeling van zijn verzoek. Bovendien speelt herhalingsgevaar een rol.
D. werd eerder voor vuurwapenbezit veroordeeld.
 
De raadsvrouw bracht diverse punten naar voren om de rechter ervan te overtuigen dat D. zonder probleem de behandeling van de moordzaken in vrijheid kan afwachten.
 
Zo blijkt uit het voorlopige strafdossier dat er op de telefoon van D.’s vriendin en tevens dochter van medeverdachte Monica Bergonje, V. Bergonje, opgenomen videobeelden staan waarop hij te zien is. Die videobeelden geven de datum 17 mei 2013 aan, de dag waarop Martinez werd doodgeschoten.
D. was dus niet aanwezig bij het doodschieten van Martinez, aldus de advocate. Hij was nimmer aanwezig bij de moord op Wiels.
Het feit dat D. samen met de andere moordverdachten vlak na de moord op de politicus bij de woning van Bergonje in Berg Altena was, betekent niet dat hij van deze moord op de hoogte was, aldus de raadsvrouw.
Hij werd door onder anderen de moordenaar van Wiels, Elvis ‘Monster’ K., thuis opgehaald om naar de woning van zijn vriendin V. te gaan.
Dat was het enige motief voor zijn aanwezigheid daar en niet om de vluchtauto te gaan wassen. Hij wist niet eens dat K. Wiels had doodgeschoten, zegt de advocaat. De verdachte hoort dus helemaal niet bij de groep daders.
 
Daar is officier van justitie Gert Rip het helemaal niet mee eens.
Volgens Rip maakt D. daadwerkelijk deel uit van de dadersgroep. Daar zijn al bewijzen voor.
Daarnaast loopt het onderzoek nog, waaruit nog een heleboel moet blijken, aldus de officier.
Een motief voor de moord op Martinez is al bekend. Men was bang dat hij over de moord op Wiels zou gaan praten, dus werd hij op 17 mei vermoord, een dag nadat de gebruikte Kia in beslag werd genomen.
Uit het dossier blijkt dat Martinez op 17 mei gesprekken heeft gehad met de medeverdachte Monica Bergonje, waarbij ook D. aanwezig was.
Sterker nog, Monica en zijn vriendin hebben ook belastende verklaringen afgelegd tegen hem.
Volgens V. had haar inmiddels exvriend slapeloze nachten na de moord op Martinez. Zo zou hij aan haar hebben verteld dat hij de schutter was en zou hij regelmatig nachtmerries hebben gehad, omdat hij ‘het gezicht van Martinez zag’.
 
Volgens Sophia-Alendy zijn de belastende verklaringen van Monica een duidelijke represaillemaatregel tegen haar cliënt, aangezien de relatie van D. met haar dochter is verbroken.
V. zou dezelfde redenen hebben om zich alleen maar negatief uit te laten over D. Ze heeft inmiddels ook abortus gepleegd, voegt de raadsvrouw eraan toe.
 
Daarnaast zijn er belastende verklaringen van ooggetuigen tegen D. in verband met de moord op Wiels, aldus Rip.
Zo zag een vrouw – nadat ze schoten bij Marie Pampoen had gehoord – de vluchtauto van het merk Kia in de richting van Koraal Specht wegrijden.
De Kia werd achtervolgd door een witte pick-up, die vervolgens op het erf van D. werd gevonden.
Tevens werd D. vlak na de moord door andere getuigen in de vluchtauto gezien. Bovendien geeft hij ook zelf toe met de medeverdachten Carlos P., Raul Martinez en Elvis K. samen te zijn geweest.
Bij de inhoudelijke behandeling van de moordzaken op 21, 22 en 23 mei zal volgens het OM D.’s betrokkenheid bij deze misdrijven verder duidelijk worden.
 
De verdachte Dangelo ‘Panchèk’ D., beschuldigd van de moorden op Helmin Wiels op 5 mei en Raul Martinez op 17 mei, wordt verdacht van twee nieuwe feiten.
Het gaat hier om twee overvallen, een met de schutter van Wiels – Elvis ‘Monster’ K. – en een ander met Carlos P., ook betrokken bij de moord op Wiels.
 
Dit is vanochtend duidelijk geworden tijdens de behandeling van het schorsingsverzoek van de verdachte.
Officier van justitie Gert Rip legt desgevraagd uit dat hij de details over deze overvallen nog niet kan verstrekken. Dat is pas mogelijk nadat de verdachte de dagvaarding hiervoor heeft ontvangen.
D. zal, naast de moorden en vuurwapenbezit (drie wapens), ook voor twee overvallen terechtstaan op 21, 22 en 23 mei.
Zijn zaak zal dan ook op die dagen inhoudelijk behandeld worden.
Hij hoeft dus bij de volgende regiezitting in april niet aanwezig te zijn.
 
(bron: Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.