Forse celstraffen geëist voor moord Chinees echtpaar

WILLEMSTAD — De advocaat-generaal (AG) Anton van der Schans heeft gistermiddag forse celstraffen geëist tegen Melushandro Boeldak en Richleo Basilia voor de dubbele moord op een Chinees echtpaar op 17 september vorig jaar.
 
De AG wil net als de officier van justitie in Eerste Aanleg dat Basilia voor 24 jaar wordt opgesloten. Maar anders dan de eis van 18 jaar van de officier van justitie eiste Van der Schans gisteren 21 jaar tegen Boeldak.
 
De mannen werden door de eerste rechter, Maria Paulides, eind april veroordeeld tot respectievelijk 18 en 15 jaar. Ze zijn in hoger beroep gegaan tegen de gevangenisstraffen, die naar hun mening te lang waren. In het geval van Boeldak, die bij het plegen van de misdaad 17 jaar oud was, veroordeelde de rechter hem – conform de eis van de officier – volgens het volwassenenstrafrecht.
 
Het ‘brein’ achter de fatale overval, Harley Daal, is ook in beroep gegaan. Hij kreeg eerder negen jaar celstraf opgelegd. Zijn zaak werd echter gisteren aangehouden tot 21 november.
 
De verdachten hebben spijt betuigd en willen minder straf, zodat zij straks de mogelijkheid nog hebben ‘om iets positiefs met hun leven te kunnen doen’.
 
Ze stonden op 5 april terecht voor de (medepleging van) gekwalificeerde doodslag op het echtpaar, diefstal met geweld (van een sigarendoos met geld), afpersing en vuurwapenbezit. Basilia schoot op de Chinese vrouw en de minderjarige Gilmer M. heeft vervolgens haar man gedood. Boeldak had ook een vuurwapen bij zich, maar schoot niet op het echtpaar.
 
De rechter vond gekwalificeerde doodslag en vuurwapenbezit wettig en overtuigend bewezen. Ze hield bij het opleggen van de straffen rekening met de ernst en aard van de feiten, de omstandigheden waaronder zij zich daaraan schuldig hadden gemaakt en de persoonlijkheid van elke verdachte. “De verdachten hebben uit louter financieel gewin het echtpaar Feng op gewelddadige wijze om het leven gebracht.”
 
Het vijfjarige dochtertje van het echtpaar is ooggetuige geweest van de overval en het neerschieten van haar ouders. “Deze brute overval heeft voorts niet alleen een grote impact gehad op de Chinese gemeenschap, maar op de gehele samenleving.”
 
Basilia heeft op de zitting in Eerste Aanleg spijt betuigd over het gebeuren, maar de rechter had zijn twijfel over de oprechtheid van die spijt en of hij werkelijk voelt wat hij zijn slachtoffers en hun nabestaanden heeft aangedaan. Verder werd ook rekening gehouden met het feit dat Basilia, samen met de andere daders, na de moord zijn verjaardagsfeest in het Howard Johnson Hotel is gaan vieren.
 
Het vonnis wordt uitgesproken op 3 september. 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.