Delfts techbedrijf Bluerise failliet

THE NETHERLANDS - Het Delftse techbedrijf Bluerise heeft donderdag uitstel van betaling aangevraagd en is inmiddels failliet verklaard.
 
Bluerise wilde duurzame energie uit de oceaan halen door middel van een turbine die stroom opwekt.
Tien jaar lang probeerde het Delftse technologiebedrijf Bluerise een groene energiecentrale te bouwen. Maar het project dat een wereldwijde doorbraak had moeten worden, kwam nooit van de grond. 
 
Het financiële probleem wordt veroorzaakt doordat projecten waar het bedrijf aan werk kampen met vertragingen. Pogingen om een nieuwe investeerder te vinden, zouden te lang duren. Het in 2009 door Rémi Blokker en Berend Jan Kleute opgerichte bedrijf haalde meerdere prijzen op en naar eigen zeggen 400.000 euro aan overheidssubsidie. Afgelopen jaar haalde het bedrijf 650.000 euro op met crowdfunding.
 
Met een technologie die gebruikmaakt van warmteverschillen in de oceaan in tropische gebieden wilde Bluerise op een duurzame manier energie opwekken.
 
Met hun plannen peuterden oprichters Rémi Blokker en Berend Jan Kleute ruim 1 miljoen euro aan subsidies en crowdfunding los van overheden en kleine investeerders.
 
Energiecentrale op Curacao
Sleutel tot het succes zou een eerste energiecentrale op een 'Ocean Eco Park' bij de luchthaven van Curacao moeten worden. Bluerise verwachtte na de bouw van deze centrale een trits nieuwe projecten binnen te slepen, en daarmee kon doorbreken.
 
Uiteindelijk zou de door Bluerise gebruikte technologie goed kunnen zijn voor 20 procent van de wereldenergiebehoefte, stelde oprichter Blokker. Investeerders zouden hun kleinkinderen trots kunnen vertellen dat zij betrokken waren bij de energierevolutie.
 
Maar de energiecentrale, waaraan Bluerise al sinds de oprichting in 2010 werkte, kwam er nooit. Afgelopen jaren staken zorgen over de het project op Curacao herhaaldelijk de kop op. Na een directiewijziging bij de luchthaven en financiële problemen bij een datacentrum dat een grote klant moest worden, benadrukte directeur Blokker in een lokale krant dat het project geen gevaar liep.
 
Met het geld dat Bluerise tijdens de crowdfunding in 2017 ophaalde, zou het bedrijf de installatie op Curacao daadwerkelijk gaan bouwen. Blokker en Kleute namen méér werknemers aan en verhuisden hun bedrijf begin 2018 van een gebouw voor startups naar het imposante Delftse kantorencomplex Whitepark.
 
Faillissement
Maar gisteren bleek dat Bluerise uitstel van betaling had gekregen. Het bedrijf wijt de surseance aan vertragingen bij de projecten waaraan het werkte, en een mislukte poging nieuw kapitaal aan te trekken.
 
Nu blijkt dat bewindvoerder Bruno Tideman en de directie een bankroet afgelopen dagen niet hebben weten af te wenden. Inmiddels is Bluerise failliet verklaard. Tideman moet als curator het faillissement afwikkelen. Het is nog niet bekend of hij kansen op een doorstart ziet.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.