Nederlandse Trustsector harder aangepakt
- October 18, 2017 12:42 PM
DEN HAAG - Het nieuwe kabinet is strenger voor de Nederlandse trustsector. Er worden strengere regels ingevoerd en de bevoegdheden van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) worden uitgebreid, zo staat in het regeerakkoord.
Ook de ‘informatiepositie en opsporingscapaciteit’ van de Belastingdienst worden ‘versterkt’. En er komt ‘meer transparantie’. ‘Hiertoe wordt een business case uitgewerkt’, stellen de vier formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
KABINET GEVOELIG VOOR INTERNATIONALE KRITIEK
Het nieuwe kabinet toont zich gevoelig voor de internationale kritiek die Nederland de laatste jaren ontving omdat er miljarden via Nederlandse brievenbusmaatschappijen stromen, met als voornaamste doel belasting te ontwijken.
‘We willen een eind maken aan de situatie dat firma’s zich alleen op papier in Nederland vestigen om belastingvrij miljoenen te kunnen rondpompen’, staat in het regeerakkoord. ‘Internationaal zetten wij er ons voor in dat belastingparadijzen worden aangepakt.’
BRONBELASTING OP RENTE EN ROYALTY’S
‘Ik vind niet dat Nederland een belastingparadijs is, maar wel dat we harder moeten optreden tegen brievenbus-bv’s’, zei premier Mark Rutte tijdens de presentatie van het regeerakkoord. Daarom wordt er een bronbelasting ingevoerd op rente en royalty’s op uitgaande geldstromen naar belastingparadijzen.
Dat betekent dat er geen belastingverdragen hoeven te worden aangepast. Met de meeste belastingparadijzen (officieel ‘landen met zeer lage belastingen’) heeft Nederland geen belastingverdrag.
Het nieuwe kabinet raamt de inkomsten van de nieuwe heffing op nul. De formerende partijen verwachten namelijk dat brievenbus-bv’s die geld doorsluizen naar een belastingparadijs door de maatregel verdwijnen, bevestigt Wouter Koolmees, die namens D66 aan de onderhandelingstafel zat.
ONDUIDELIJKHEID OVER NIEUWE REGELS
Hoe de nieuwe regels voor de trustsector en de nieuwe bevoegdheden van DNB en de Belastingdienst er precies uitkomen te zien, is nog onduidelijk. DNB en het ministerie van Financiën willen niet op het regeerakkoord reageren en verwijzen terug naar het nieuwe kabinet.
Demissionair-minister Dijsselbloem van Financiën zei deze zomer dat er een wet in de maak is die DNB ook de bevoegdheid geeft om trustkantoren te sluiten.
Ook de trustsector zelf kon bij monde van branchevereniging Holland Quaestor niet direct reageren. Opvallend is dat trustkantoor en zakelijke dienstverlener TMF vorige week bekendmaakte zijn hoofdkantoor te verplaatsen naar Londen en daar een beursnotering na te streven.
Bron: Financieel Dagblad
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244