Vertraging raffinaderij leidt tot krimp op Aruba

ORANJESTAD - Aruba kampt met een fikse financiële tegenvaller. De herstart van de olieraffinaderij op het eiland, die honderden miljoenen dollars kost, is vertraagd.
 
Ook is nog onduidelijk hoe groot de totale investeringen en de werkgelegenheid tijdens de bouw zullen zijn. Dat schrijft de Centrale Bank van Aruba recent in zijn economische vooruitzichten voor het eiland.
 
Omdat de werkzaamheden voor de modernisering van de raffinaderij niet zoals oorspronkelijk verwacht eind vorig jaar al zijn begonnen, heeft de Centrale Bank de economische groei over 2016 bijgesteld van een groei van 0,4% naar een krimp van 0,2%.
 
Voor 2017 handhaaft de Centrale Bank de groeiverwachting van 3,4%. Het IMF vindt dat ambitieus: 'Deze groeiverwachting heeft grote neerwaartse risico's vooral door mogelijke vertragingen in de investeringen rond de raffinaderij', schreef het IMF eind maart al na een analyse van de economie van Aruba.
 
'Slechts enkele maanden vertraagd'
Alvin Koolman, directeur van Refineria di Aruba, het staatsbedrijf dat de raffinaderij in bezit heeft, bevestigt tegenover het FD dat er sprake is van vertraging, maar volgens hem gaat het slechts om een vertraging van enkele maanden. 'De voorbereidende werkzaamheden zijn al gestart. In het eerste kwartaal van 2018 zal het eerste deel operationeel zijn en in het eerste kwartaal van 2019 het tweede deel. Dan zullen er 209.000 vaten olie per dag worden verwerkt.'
 
In oktober vorig jaar meldde het Amerikaanse bedrijf Citgo Petroleum, dat de raffinaderij gaat exploiteren, nog dat de raffinaderij uiterlijk 1 oktober 2018 volledig operationeel zou zijn.
 
Waar moeten al die miljoenen dollars vandaan komen?
Aruba nam vorig jaar de sterk vervuilde raffinaderij in San Nicolas over van het Amerikaanse Valero om hem vervolgens voor 25 jaar te verhuren aan Citgo, de Amerikaanse raffinaderijdochter van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA. Citgo tekende een contract en beloofde de komende jaren $450 mln tot $ 650 mln te zullen investeren in de renovatie van de raffinaderij. Maar al vanaf het begin bestaan er grote zorgen over deze deal, omdat Venezuela financieel aan de rand van de afgrond staat en niet duidelijk is waar de benodigde honderden miljoenen dollars vandaan zouden moeten komen.
 
De zorgen rond de financiële gezondheid van PdVSa en daarmee Citgo werden begin dit jaar nog groter toen bekend werd dat PdVSA een lening van $1,5 mrd had aangetrokken bij het Russische oliebedrijf Rosneft en daarvoor 49,9% van Citgo aan de Russen in onderpand heeft gegeven.
 
Komt Citgo in handen van Rosneft?
Die deal heeft in de Verenigde Staten tot grote ophef geleid, omdat Citgo daar een aantal grote raffinaderijen heeft. Een aantal senatoren heeft de minister van financiën Steven Mnuchin daarom deze maand gevraagd ervoor te zorgen dat in het geval van een faillissement van Venezuela de Amerikaanse raffinaderijen niet in handen vallen van Rosneft. Mnuchin is voorzitter van de commissie die gevoelige buitenlandse investeringen in de VS moet beoordelen. De oproep werd opgevolgd met een wetsvoorstel dat werd ingediend door Democratische en Republikeinse senatoren.
 
Volgens Koolman van Refineria di Aruba zou het bezwaarlijk zijn als Rosneft inderdaad de raffinaderij in handen zou krijgen. 'Maar dat is vooral een politieke issue. Daar ga ik niet over. De raffinaderij komt er sowieso, want hij is voor elke eigenaar commercieel erg interessant.'
 
De raffinaderij kan namelijk de zware ruwe olie uit Venezuela verwerken tot een lichtere olievorm die kan worden gebruikt in raffinaderijen in de Verenigde Staten. 'Het grootste deel van de oliereserves van Venezuela is van dit type zware olie', aldus Koolman. 'En Venezuela heeft niet voldoende capaciteit in eigen land. De ombouw van de raffinaderij hier op Aruba is een stuk goedkoper dan de bouw van een nieuwe raffinaderij in Venezuela.'
 
Financiering nog niet rond
Toch blijven er grote onzekerheden bestaan over de financiering. Koolman zegt dat Citgo heeft aangegeven de financiering rond te zullen krijgen, maar dat dat nu nog niet het geval is. Wel zou het bedrijf een overbruggingskrediet hebben ontvangen. 'Ik heb binnenkort een een gesprek met Citgo.'
 
Minister Richard Arends van economische zaken antwoordde het FD in een email in oktober dat de regering van Aruba 'er vertrouwen in heeft dat Citgo in staat zal zijn om het project te financieren in de Amerikaanse of internationale kapitaalmarkten'.
 
'Ernstige gevolgen voor de begroting'
De Centrale Bank van Aruba is niet de enige die zorgen uit over de raffinaderij. Begin dit jaar waarschuwde het College Aruba financieel toezicht (CAft) ook al dat Aruba te optimistisch is over de economische bijdrage van de heropening van de olieraffinaderij op het eiland en dat het mogelijk is dat het opstarten of de continuïteit van de raffinaderij in het geding is ‘bijvoorbeeld als gevolg van financieringsproblemen’. Dat schreef CAft-voorzitter Age Bakker in een brief aan de Arubaanse regering.
 
‘Aangezien moederbedrijf PdVSA zich genoodzaakt heeft gezien zijn belang in Citgo als onderpand in te brengen bij financieringsoperaties, is dit niet denkbeeldig’, aldus CAft eerder dit jaar. Wegvallen van de opgenomen financiële baten van de heropening van de raffinaderij kan volgens de toezichthouder ‘ernstige gevolgen hebben voor de begroting van Aruba’.
 
Hoewel Koolman benadrukt dat de raffinaderij er hoe dan ook komt, erkent hij dat een eventueel faillissement van Venezuela waarschijnlijk wel tot vertraging zou leiden voor de herstart.
 
Citgo, de Russen en Donald Trump
Amerikaanse senatoren hebben de Amerikaanse president Donald Trump gevraagd om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse raffinaderijen van Citgo niet in handen vallen van het Russische oliebedrijf Rosneft. Die kans bestaat, omdat 49,9% van Citgo door het Venezolaanse moederbedrijf PdVSA in onderpand is gegeven aan Rosneft.
 
Hoewel er nog steeds sancties gelden tegen Rusland en zo’n overname dus niet aan de orde lijkt, heeft de Trump-regering in het verleden erop gehint om de economische sancties op te willen heffen. De nauwe banden tussen Trump en de Russen zijn ook onderwerp van kritiek in de VS. Opvallend hierbij is dat afgelopen april bekend werd dat Citgo in december 2016 een grote bijdrage overmaakte aan het zogenoemde presidentiële inwijdingsfonds van Trump (zie hieronder). Het ging om een bedrag van een half miljoen dollar.
 
Het was voor het eerst dat Citgo zo’n bijdrage aan een presidentieel inwijdingsfonds overmaakte.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.