‘Amerikaans recht van toepassing op verkoop Radisson’

ORANJESTAD — De advocaten van de Carlson Group willen eiser Aruba Growth Fund (AGF) niet-ontvankelijk laten verklaren. In de verkoop van het Radisson is volgens de juristen het recht van Delaware (VS) van toepassing en had AGF dus daar de zaak voor de rechter moeten brengen.
 
Immers zijn de werkelijke bazen Amerikanen, zijn vooral Amerikaanse advocaten ingeschakeld en is in de onderhandelingen altijd gesteld dat het Delaware-recht geldt, aldus de advocaat. AGF betwist dat en voert aan, verwijzend naar het EVO-verdrag op verbintenissen, dat toch echt het Arubaans recht geldt voor deze zaak. Tot slot gaat het ook om ‘een Arubaans hotel met ook Arubaanse werknemers’, aldus de advocaten.
 
Zoals gisteren in Amigoe gebracht, wacht de Carlson Group met de uitvoering van de koopovereenkomst met RIU voor het Radisson-hotel totdat de rechter uitspraak heeft gedaan. Dat beloofde de advocaat maandag in de rechtszaak van Aruba Growth Fund (AGF) tegen Carlson. De uitspraak staat op 17 juni gepland. De transactie van het hotel moet per 1 juli zijn afgerond nadat op 22 mei Carlson met RIU een overeenkomst sloot waarbij deze laatste bovengenoemd hotel koopt. Dit nam amper acht dagen van onderhandeling, terwijl Carlson sinds september vorig jaar onderhandelde met AGF over de verkoop.
 
Toen bekend werd dat Carlson met RIU in zee was gegaan, spande AGF een kort geding aan met als belangrijkste eis dat Carlson met het lokale investeringsfonds weer aan de onderhandelingstafel komt zitten. En tot een akkoord komt zoals is afgesproken. Maar Carlson’s advocaat, Doris Canwood van kantoor Sjiem Fat, liet in de rechtszaal duidelijk blijken dat de overeenkomst met RIU blijft staan. En dat ze er niet van uit gaat dat de rechter in deze zaak de koopovereenkomst ontbindt dan wel nietig verklaard. Als AGF vindt dat ze schade heeft ondervonden, is het beter dat het fonds een bodemprocedure begint met een schadeclaim tegen Carlson. Maar de verkoop van het hotel aan RIU is een ‘onomkeerbare situatie’, benadrukt ze.
 
Aan het lijntje
 
De advocaten van AGF, van het kantoor VanEps Kunneman Van Doorne, willen in hun betoog vooral duidelijk maken dat Carlson de zaak eigenlijk heeft ‘bedonderd’. En op het laatste moment, toen met AGF alleen nog een paar punten afgerond moesten worden, achter de rug om met RIU heeft onderhandeld. Ze ontkennen dan ook de stelling van Carlson dat de onderhandelingen stroef verliepen en in mei er nog altijd geen zicht was op een oplossing en een akkoord. Uit het proces blijkt dat de onderhandeling lang duurde vanwege onder meer het uitblijven van het ‘due diligence’-rapport (onderzoek naar het hotel maar ook bijvoorbeeld de financiën zodat de koper zeker weet wat hij koopt) en een lijst met punten waar nog discussie over was. Ook blijkt AGF om een verlaging van de koopprijs te hebben gevraagd. Op 11 mei ging Carlson daarmee akkoord en op 18 mei zou de laatste dan wel een van de laatste vergaderingen plaats hebben om alles af te ronden, aldus advocaat Rogier van den Heuvel. Maar toen begonnen de problemen.
 
Op 18 mei bleken de advocaten van Carlson dermate onvoorbereid te zijn, dat verder vergaderen geen zin had. Toen AGF daarna probeerde een nieuwe datum te prikken, begon Carlson moeilijk te doen; er was een sterfgeval in de familie van een van de advocaten en vervolgens waren de advocaten te druk met andere zaken. Het Amerikaanse feestweekend (langer, vanwege Memorial Day op 25 mei) ging voorbij en toen AGF weer contact zocht, bleek Carlson al een overeenkomst met RIU (22 mei) te zijn aangegaan. AGF is dus gewoon aan het lijntje gehouden, aldus advocaat Van den Heuvel.
 
All-inclusive
 
Zoals gemeld had de overheid ook een advocaat (Rudi Oomen) gestuurd om AGF te steunen. Maar vooral ook om een signaal af te geven dat de overheid niet blij is met de verkoop aan RIU, omdat die er een all-inclusive hotel van wil maken. Terwijl de overheid all-inclusive juist aan banden wil leggen. Opmerkelijk genoeg gaf de advocaat van Carlson aan dat het helemaal niet zeker is of RIU van Radisson een all-inclusive gaat maken. Want dat maakte geen onderdeel uit van de onderhandelingen.
 
Toch ging advocaat Canwood vervolgens uitgebreid in op de argumentatie. In de Amigoe van gisteren over deze rechtszaak werd per abuis het woord ‘geen’ vergeten in de zin: “Verder is er ook de wet die vereist dat de overheid vooraf toestemming moet geven voor deze transactie mocht het hotel een all-inclusive worden”. Er is dus geen wet en ook geen vastgesteld beleid, zo voerde raadsvrouwe op. Carlson stelt dan ook dat als de overheid wat wil doen om een all-inclusive te voorkomen, ze dit moet opnemen met de nieuwe eigenaar.
 
Daarbij zegt de advocaat wel nog dat de overheid met ‘twee maten’ meet, omdat ze wel het all-inclusive hotel (Bahia Principe) in San Nicolas toelaat. Dat het in San Nicolas is, wil niet betekenen dat het daar geen effect zal hebben op restaurants of dat er buitenlandse krachten geworven moeten worden. En hoe zit het dan met time-share, waar toeristen vooral zelf in de keuken gaan staan, vraagt de advocaat zich af.
 
 
Advocaat Wix ontkent aantijgingen
Zoals Amigoe gisteren al bracht, plaatsen de advocaten van AGF ook vraagtekens bij de (dubbel-) rol die advocaat Ronald Wix zou hebben gespeeld: eerst als advocaat door AGF aangetrokken in het verkoopproces en daarna als raadsman van RIU. De advocaat heeft
inmiddels op NoticiaCla gereageerd en hij ontkent de beschuldigingen. Wix zegt dat hij nooit betrokken was bij de onderhandelingen. Wel heeft hij de due diligence gedaan voor AGF. Tijdens de aanbestedingsprocedure vorig jaar, vertegenwoordigde hij wel een andere groep, ook van Spanje (net als keten RIU). Welke noemt hij niet. Wix blijft er echter bij dat hij geen aandeel had in de onderhandeling namens RIU en hij pas van de overeenkomst te horen kreeg, net als ‘alle andere mensen op Aruba’, toen deze al was gesloten. Hij noemt de aantijgingen van AGF ‘laag bij de grond’ en ziet deze als een wanhoopsdaad. “Ik weet niet wie deze aantijgingen heeft gemaakt, maar ik accepteer deze onzin niet.”
 
Bron:Amigoe
 
Aruba Growth Fund (AGF) wordt in deze zaak vertegenwoordigd door Rogier van den Heuvel van VanEps Kunneman VanDoorne.
De Carlson Group wordt bijgestaan door Doris Canwood van kantoor Sjiem Fat.
Advocaat Rudi Oomen van Oomen & Offringa trad op als vertegenwoordiger van de overheid.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.