Boetes voor inkeerders wordt hoger

THE NETHERLANDS - Wie zwart geld heeft en schoon schip wil maken ('inkeren', in jargon), kan dat het beste voor 1 juli doen. Tot die datum is de boete 30 procent van het verschuldigde belastingbedrag, daarna 60 procent.
 
Echte alternatieven voor inkeren zijn er niet. Buitenlandse banken willen hun handen niet meer branden aan zwart geld. In landen als Luxemburg en Zwitserland accepteren ze al jaren geen nieuwe klanten met zwart geld.
 
'Ook bestaande klanten worden nu systematisch eruit gewerkt,' zegt Guido de Bont (45), advocaat en inkeerspecialist bij De Bont Advocaten en hoogleraar formeel belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
 
'Zo eisen Zwitserse banken van buitenlandse klanten een verklaring van de belastingadviseur of papieren van de Belastingdienst waaruit blijkt dat het geld daar bekend is. Zonder verklaring zegt de bank de relatie op.'
 
Tegenvaller
Ook verder reizen helpt niet meer. 'Even leek Singapore een uitwijkmogelijkheid, maar ook daar houden banken nu de boot af. En ook China is aangesloten bij een verdrag voor uitwisseling van fiscale gegevens.'
Voor klanten is het een tegenvaller dat ze niet meer welkom zijn bij hun buitenlandse bank. 'Die is hun vaak jaren ter wille geweest en heeft hen wellicht zelfs gestimuleerd niet in te keren.'
 
Zo lekte afgelopen februari uit dat de Zwitserse bank HSBC actief klanten had geholpen bij het ontduiken van belasting. De PvdA stelde hierover vragen aan de staatssecretaris van Financiën.
 
Uit de beantwoording blijkt dat Nederland geen actie onderneemt tegen HSBC, maar wel tegen de 48 Nederlanders die er hun zwarte geld hadden gestald.
Het lijkt niet slim om te wachten tot de overheid geld zelf op het spoor komt. Zodra de fiscus aanklopt of een controle heeft aangekondigd, is het te laat om in te keren. De ontduiker riskeert dan een boete wegens fraude, die kan oplopen tot 300 procent over de ontdoken belasting in aangiften die na juli 2009 werden gedaan. Over eerdere jaren gelden percentages van 50 tot 100. De fiscus kijkt bij buitenlandse zwartspaarders tot twaalf jaar terug.
 
Dividend
Wat het extra zuur maakt voor huidige inkeerders, is dat hun voorgangers vaak milder zijn behandeld. Zo was er tot en met 2009 geen boete. Ook van 2 september 2013 tot en met 1 juli 2014 was er een boetevrije periode.
Ook snelle inkeerders, die vóór 2010 met hun zwarte geld over de brug kwamen omdat er boetes zouden komen, voelen zich bekocht. Zij werden voor de jaren tot 2000 nog belast volgens het oude belastingsysteem, waarbij dividend en rente progressief werden belast en er daarnaast een vermogensbelasting gold.
 
Inkeerders in 2013 en 2014 konden meestal afrekenen op basis van de huidige regels, waarbij de lastendruk een stuk lager is.
 
'De mensen die langer doorgingen met het opzettelijk indienen van onjuiste aangiften, zijn hiervoor "beloond" met een mildere belastingheffing en zij kregen bovendien geen boete. Dat is niet uit te leggen,' vindt De Bont. 'Natuurlijk is het logisch dat je wordt beboet als je belasting ontduikt, maar het mag geen tombola zijn.'
 
Beschikking
Wat niet fijn voelt, is als je net 30 procent boete hebt betaald en er dan weer een boetevrije periode volgt, zoals vanaf 2 september 2013 het geval was. De Bont zou het fair vinden als deze inkeerders de geïnde boetes terugkrijgen.
'De Algemene wet inzake rijksbelasting biedt daarvoor een opening. In artikel 66 staat dat de minister bij beschikking opgelegde bestuurlijke boetes geheel of gedeeltelijk kan kwijtschelden.' Met dat argument heeft hij voor een cliënt een verzoek ingediend om de betaalde boete te schrappen.
 
De Bont verwacht niet dat er in de toekomst nog een een boetevrije periode komt. 'De internationale gegevensuitwisseling wordt steeds meer geautomatiseerd. Het zwarte spaargeld komt grotendeels toch wel boven water.'
 
Een troost voor inkeerders: ze zullen zich verlost voelen, ondanks de belastingaanslagen en boetes. 'Voor veel mensen geeft dat zwarte geld meer last dan lust, nu ze zo worden opgejaagd.'
 
Elsevier

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.