Fitch handhaaft kredietbeoordeling BBB- voor Aruba

ORANJESTAD — Kredietbeoordeler Fitch Ratings handhaaft de kredietwaardigheid van Aruba op BBB-, een stap boven junkstatus, en handhaaft ook het vooruitzicht (outlook) op stabiel.
 
Het verlagen van het begrotingstekort en de overheidsschuld kan op termijn leiden tot een betere beoordeling. Ook het aantrekken van investeringen in de privesector en groeiende binnenlandse bestedingen kunnen leiden tot verbetering van de kredietwaardigheid.
 
Fitch heeft daarnaast de verwachting voor de zogenoemde short-term Issuer Default Rating (IDR) gehandhaafd op F3 en het kredietplafond op BBB. Dat heeft het kredietbureau gisteren bekend gemaakt naar aanleiding van jaarlijks onderzoek naar de Arubaanse financiën. Gevaren liggen ook op de loer. Mocht de overheidsschuld verder verslechteren en internationale reserves lager worden, dan wordt het erg moeilijk om de huidige rating vast te houden. Ook verslechtering van de institutionele band met het financieel stabiele Nederland is een factor die de kredietbeoordeling zou kunnen verlagen. Overigens gaat Fitch daar niet vanuit en verwacht de beoordeler dat Aruba vanwege het Koninkrijk op steun van de Nederlandse regering kan blijven rekenen.
 
Balanced budget
 
Fitch gaat uit van de plannen voor een balanced budget in 2018 om de overheidschuld te stabiliseren. De geconsolideerde schuld kwam vorig jaar uit op 62 procent van het bruto binnenlands product (bbp), bruto komt dat neer op bijna 80 procent van het bbp. Hoewel het kredietbureau wel verkleining van het begrotingstekort verwacht, zullen de tot nog toe bekende maatregelen vermoedelijk onvoldoende zijn. Vooral het verhogen van de inkomsten wordt lastig.
 
Onder gemiddelde
 
De tot nu toe genomen maatregelen, verhoging van de pensioenleeftijd, hervormingen van ambtenarenpensioenen, de versterking van ambtenarenfonds Apfa en de invoering van een bestemmingsbelasting voor zorgverzekeraar AZV, dragen bij aan kostenbesparing maar gaan ten koste van consumentenbestedingen. De groei moet dus komen uit het toerisme en de potentiële groei hiervan is relatief laag, aldus Fitch. Het reële bbp groeide in 2014 slechts 1,1 procent. De sterke toerismegroei in dat jaar werd getemperd door dalende binnenlandse vraag. Fitch verwacht ongeveer 2 procent groei in 2015 en 2016. Dat ligt in lijn met de verwachtingen van de Centrale Bank en het ministerie van Financiën maar onder het 3,2 gemiddelde van andere BBB-ratings.
 
Junkstatus
 
In 2013 was de kredietwaardigheid van Aruba nog BBB, maar werd al wel het vooruitzicht (outlook) van stabiel naar negatief bijgesteld. Het negatieve vooruitzicht kwam, zo liet Fitch destijds weten, door de voortdurend tekortschietende economische groei, onevenwichtige begrotingen en stijgende staatsschuld. Bovendien is Aruba’s economie kwetsbaarder geworden omdat Valero de raffinaderij sloot. Vorig jaar werd de kredietwaardigheid verlaagd van BBB naar BBB-, slechts een plek boven de ‘junkstatus met hoge risico’s’.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.