Arubabank kondigt koersmargeheffing aan bij klant

ORANJESTAD — De veelbesproken heffing valutawissel of koersmargevergoeding wordt uiteindelijk aan de klant doorbelast. Arubabank kondigt als eerste aan de implementatie per 1 mei te starten.
 
Bij inkoop van vreemde valuta betaalt de klant 0,25 procent aan heffing over het aangekochte bedrag.
 
De Centrale Bank Aruba (CBA) liet eerder weten per 1 april de zogenaamde koersmargevergoeding te vragen van banken. Concreet betekent het dat kredietinstellingen vanaf deze maand over elke transactie, waarbij vreemde valuta verkocht worden aan het publiek, een zogeheten koersmargevergoeding aan de Centrale Bank betalen. Het gaat om 0,375 procent van de in rekening gebrachte tegenwaarde in Arubaanse florin. Dit bedrag wordt verminderd met 0,125 procent van de waarde van alle ingekochte vreemde valuta.
 
Groeiende inflatie
 
Er is tumult ontstaan na het bericht dat de burger deze lasten zou moeten dragen. Minister van Financiën, Angel Bermudez, zei daarop dat het doorberekenen van de door CBA opgelegde koersmargevergoeding door de banken aan hun klanten zou kunnen leiden tot groeiende inflatie en negatieve gevolgen voor de commerciële sector. De minister gaf toen ook aan dat hij indien nodig de wet zodanig zou aanpassen om dit te voorkomen. Aruba Banking Association (ABA) stelde in een persconferentie al in september de minister te hebben ingelicht dat zij de heffing gaan doorvoeren aan hun klanten. Daarop had de minister een alternatief moeten brengen, vindt ABA. De minister besloot uiteindelijk geen stappen te ondernemen. Hij gaat wel in de komende maanden in de gaten houden wat de gevolgen zijn van de doorberekening.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.