Dino Bouterse gets 16 years prison in U.S. for Hezbollah aid

NEW YORK - Dino Bouterse, the son of Suriname's president, was sentenced on Tuesday to 16-1/4 years in prison, after pleading guilty last August to U.S. charges that he tried to offer a home base to the Lebanese paramilitary group Hezbollah.
 
Dino Bouterse, 42, was sentenced by U.S. District Judge Shira Scheindlin in Manhattan. Bouterse had also admitted to drug trafficking and firearms charges.
 
U.S. prosecutors had urged that Bouterse spend 30 years to life in prison.

 

Dino Bouterse veroordeeld tot 16 jaar celstraf
 
De New Yorkse rechter Shira Scheindlin heeft Dino Bouterse (42) vandaag veroordeeld tot ruim zestien jaar cel. Hij heeft zich volgens de rechter onder meer schuldig gemaakt aan drugssmokkel. Hij kreeg in totaal 195 maanden celstraf. Dino heeft ruim achttien maanden in voorarrest gezeten. 
 
Dino Bouterse kon 30 jaar gevangenisstraf of levenslang krijgen voor poging tot cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten, illegaal wapenbezit en verdenking van ondersteuning van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah.
 
Dino Bouterse werd in augustus 2013 op verzoek van de Verenigde Staten opgepakt in Panama, waar hij een afspraak had met twee undercoveragenten die zich voordeden als leden van Hezbollah. Hij had valse Surinaamse paspoorten laten maken en zelf ondertekend voor de twee Hezbollahleden, en sprak met hen over de mogelijkheid voor Hezbollah om een trainingskamp in Suriname op te zetten. 
Ook sprak hij met hen over een drugsdeal. Bouterse zou 450 kilo cocaïne naar Amerika kunnen laten smokkelen en zou wapens leveren voor leden van Hezbollah. 
 
De Amerikaanse aanklager had beweerd dat Bouterse de Libanese terreurgroep Hezbollah zou hebben geholpen bij het het beramen van aanlagen op de Verenigde Staten. Bouterse zou Hezbollahleden wapens gaan verschaffen. Maar de rechter ging daar niet in mee. ,,Het is niet bewezen dat met deze wapens een aanslag op Amerika zou worden gepleegd.''
 
,,Denk alsjeblieft aan mijn elf prachtige kinderen in de leeftijd van twee tot negentien jaar, die niet zullen opgroeien met een vader'', zei Bouterse in zijn slotpleidooi tegen de rechter. ,,Ik schaam me diep voor wat ik deed. Ik zal mijn tijd in de gevangenis nuttig gebruiken en zal landbouw gaan studeren zodat ik straks als ik vrijkom, voor mijn familie kan zorgen.''
 
De verdediging van Dino Bouterse heeft ervoor gekozen om gedeeltelijk schuld te bekennen, in ruil voor strafvermindering. Dit is een normale aangelegenheid in de VS, waarbij afspraken worden gemaakt tussen de aanklager en de verdediging. 
 
Sinds augustus 2013 verblijft Dino Bouterse in het Metropolitan Correction Center, een gevangenis midden op Manhattan. Zijn advocaat heeft bij de rechter een verzoek neergelegd voor overplaatsing naar een gevangenis in Miami (Florida) zodat Bouterses familie hem makkelijker kan bezoeken.
 
 
Het Surinaamse lid van het verdedigingsteamvan Dino Bouterse is advocaat Irwin Kanhai, raadsman van de Bouterse-familie. 
 
 
 
Related article:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.