Rechter vervroegt zitting over uitstoot Isla

WILLEMSTAD — Rechter Peter van Schendel heeft het verzoek van de stichtingen Smoc en Clean Air Everywhere (CAE) en vier bezorgde bewoners onder de rook van de Isla-raffinaderij ingewilligd, om de zitting tegen het Land te vervroegen naar aanstaande vrijdag 09.00 uur.
 
Deze stond oorspronkelijk ingepland voor 31 augustus. Ook hebben de milieustichtingen en de vier bewoners een eisvermeerdering neergelegd.
 
Smoc, CAE en de bewoners stellen dat ondanks een eerdere ‘goede start van de besprekingen met de overheid, het vanuit het GMN-ministerie nu al een poos stil blijft’. “We hebben ons best gedaan, maar tot onze teleurstelling hebben wij geen enkele inhoudelijk reactie op onze vragen mogen ontvangen, het gaat hier immers om een acute noodsituatie waarbij de uitstoot enorm is toegenomen”, aldus Smoc-voorzitter Peter van Leeuwen. De vermeerdering van eis behelst het verzoek aan de rechter om een ‘dwangsom van 100.000 gulden voor iedere dag, of ieder gedeelte van een dag op te leggen aan het Land dat met de nakoming van de gevraagde termijnen geheel of gedeeltelijk in gebreke blijft’.
 
Zoals bekend hebben de milieuorganisaties en de bezorgde bewoners een kort geding tegen het Land ofwel het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) aangespannen, omdat zij stellen dat de overheid inzake de volksgezondheid duidelijke verantwoordelijkheid draagt. Dit met betrekking tot een toename in de uitstoot ofwel vervuiling van de afgelopen maanden die gelinkt wordt aan de Isla-raffinaderij (die geëxploiteerd wordt door PdvSA, red.) en de BOO-energiecentrale waarvan de overheid de eigenaar is.
 
Peter van Leeuwen, voorzitter van de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), stelde gisteren wederom dat er de afgelopen weken ‘sprake was van een verergering van de Isla-vervuiling’. Zo spreekt hij zijn vermoeden uit dat de SRU-installatie voor zwavelterugwinning kapot is waardoor er extra afgefakkeld moet worden. Hij verwijst naar onder meer metingen van afgelopen weekeinde waarbij ‘een waarde van 1000 microgram (deze krant heeft gisteren per abuis melding gemaakt van 100 microgram, red.) per kubieke meter aan zwaveldioxide (SO2) is gemeten’. “Het gaat dus om een acute noodsituatie en zodra het er op aankomt dat de overheid transparant dient te zijn, wordt het stil en houdt men zich niet aan de afspraken”, aldus Van Leeuwen.
 
Amigoe
 
Related article:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.