Land Curacao moet Taams Kliniek 1,8 miljoen betalen

WILLEMSTAD - De Curaçaose regering, ofwel minister Ben Whiteman, moet 1.8 miljoen gulden voorschot betalen aan Kliniek Dr. J. Taams, luidde vandaag het vonnis van de rechter in een kort geding aangespannen door de kliniek-directie.
 
Dit bedrag is onderdeel van geleden schade ter hoogte van 18 miljoen gulden, vanwege het niet aanpassen van de ziekenhuistarieven.
 
Taams spande een kort geding tegen de regering, omdat deze de ziekenhuistarieven almaar niet wil aanpassen. De kliniek-directie ervaart dit als voornaamste oorzaak van de financiële problemen waarmee het ziekenhuis kampt.
 
Het kort geding diende op 27 januari en vandaag, woensdag 11 februari, was het vonnis. 
 
De rechter gaf Taams gelijk op alle punten en betichtte de regering zelfs van onzorvuldigheid en onrechtmatigheid jegens de kliniek.
 
Taams eiste van de rechter om de regering te veroordelen tot betaling van 1.8 miljoen gulden. Het ziekenhuis voerde aan dat de minister handelt in strijd met het gelijkheids- en zorgvuldigheidsbeginsel en het verbod op willekeur. Er werd gerefereerd naar het gegeven dat de regering de tarieven voor Taams niet wil bijstellen en dat wel doet voor het Sint Elizabeth Hospitaal (Sehos).
 
Door het niet aanpassen van de ziekenhuistarieven voor Taams, stelt de directie dat het een schade heeft geleden van 13 miljoen gulden. Ten aanzien van oogheelkundige operaties, voert Taams aan, beloopt de schade over de jaren 2009 tot 2013 het bedrag van 1.8 miljoen gulden. Deze som wil de kliniek als voorschot door de regering uitbetaald krijgen.
De regering deelde de kortgedingrechter toe dat er nooit toezeggingen zijn gedaan aan Taams met betrekking tot tariefverhoding of vergoeding hiervan. De raadsman bracht ook naar voren dat er niet in strijd is gehandeld met het gelijksheidsbeginsel nu het Sehos een aparte positie inneemt in het zorgstelsel. Verder voerde de regering aan dat het feit dat Taams verlies lijdt, te wijten is aan mismanagement bij de kliniek.
 
De rechter oordeelde dat de regering niet aannemelijk heeft gemaakt dat bij Taams sprake zou zijn van mismanagement. In dit opzicht stelt hij dat de kliniek wel heeft bewezen dat de financiële problemen van Taams als voornaamste oorzaak hebben het niet aanpassen van de ziekenhuistarieven.
 
De rechter: "Taams heeft gemotiveerd en onderbouwd naar voren gebracht dat het vanaf 2008 in gesprek is met de regering over tariefsverhoging en compensatie. Dit blijkt onder meer uit onbestreden stelling dat in de periode tussen 2008 n heden diverse overleggen over dit onderwerp hebben plaatsgevonden. Taams heeft bij die gelegenheden meerdere keren op verzoek van de regering gegevens aangeleverd in verband met aanpassing van de tarieven." Voorts wees de rechter ook op een brief van het ministerie van Financiën uit 2011 op dit onderwerp.
Verder wees de rechter op het feit dat de Sociaal Verzekeringsbank (SVB) namens de regering financiële tegemoetkomingen deed aan Sehos in de jaren 2008 tot en met 2011. Deze bank heeft eind 2013 erkend dat de trieven voor oogoperaties bij Taams onder de kostprijs liggen en aangekondigd voortaan de materiaalkosten van deze operaties volledig te zullen vergoeden.
 
Het harde oordeel van de kortgedingrechter is dat de regering (lees minister Whiteman) in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel en het verbod op willekeur heeft gehandeld jegens Taams. "Kliniek Taams heeft in voldoende mate aannemelijk gemaakt dat zij door het handelen van de regering gehinderd wordt in haar bedrijfsvoering en schade lijdt. Dit betekent dat sprake is van onrechtmatig handelen door de regering jegens Taams."
 
De rechter veroordeelde de regering en minister Whiteman om aan Taams een voorschot en tegen bewijs van kwijting het bedrag van 1.8 miljoen gulden. De regering moet ook de proceskosten van Taams begroot op 10.527,95 gulden betalen. Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad.
 
Advocaat Mirto Murray van SMS Attorneys at Law behartigt in deze zaak de belangen van Taams Kliniek. Advocaat Glenn Camelia van FWC Legal treedt op als de raadsman van de Curaçaose regering.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.