Taakstraf voor vervalsen handtekening minister

WILLEMSTAD — De negentienjarige Shurendly Maduro werd gistermiddag conform de eis van het Openbaar Ministerie veroordeeld tot een gecombineerde straf van zes maanden celstraf, geheel voorwaardelijk, en 120 uur taakstraf (of 60 dagen vastzitten).
 
Dit voor het vervalsen van de handtekening van minister Etienne van der Horst, van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD, Pais), begin vorig jaar.
 
Tevens heeft hij zich voorgedaan als de ambtenaar Gisette Seferina en als de voorzitter van het Jeugdparlement. Met brieven met het briefhoofd van het BPD-ministerie heeft Maduro getracht om mensen geld af te troggelen. Hij deed zich eveneens voor als Seferina en heeft consumpties ter waarde van ruim 2500 gulden bij het Clarion Hotel gebruikt. Dit hotel werd gistermiddag ook vertegenwoordigd en er werd een schadeclaim ingediend. Die claim werd ook toegekend.
 
De zaak kwam aan het rollen nadat minister Van der Horst aangifte deed bij de politie tegen Maduro omdat deze de handtekening van de minister had vervalst en zich tevens had voorgedaan als secretaris-generaal van het ministerie. Dat maakte de minister middels een persbericht bekend in mei vorig jaar. In een advertentie in de ochtendkranten waarschuwde het ministerie van BPD die ochtend al dat het niet verantwoordelijk was voor de acties van Maduro.
 
De man gaf zich in die maand op St. Maarten uit als priester uit Colombia en had een (vervalste) brief bij zich van de Colombiaanse aartsbisschop. Het bisdom Willemstad heeft hiervoor echter geen aangifte gedaan tegen Maduro, dus hoefde hij hier niet voor terecht te staan. In plaats daarvan werd de jongeman hulp aangeboden. Ter zitting werd gisteren duidelijk dat hij momenteel door een priester wordt opgevangen.
 
Twee jaar geleden kwam Maduro voor het eerst in beeld tijdens de bijeenkomsten van Frente Sivíl, die gericht waren tegen de regering van Gerrit Schotte en waarbij hij opviel door zijn vlammende betoog. Hij begon zich in kringen van politieke partijen als Pais en DP te mengen en verrichtte hand- en spandiensten binnen het Fort. De man beschikte zelfs over een dienstwagen, blijkt uit het dossier. Ook kletste hij zich naar binnen bij de marine.
 
Later werd hem door voormalig premier Schotte de toegang tot Fòrti ontzegd. Omdat hij toen nog minderjarig was, werd hij met zachte hand aangepakt, om hem tegen zichzelf te beschermen. Instanties als de kerk, Reclassering en Skuchami waren toen al bezig met hulpverlening aan de jongen, omdat duidelijk werd dat hij aan het afglijden was. Maduro liet zich vrijwillig opnemen in een instelling, maar verliet die na een paar weken weer.
 
Officier van justitie Guillano Schoop vond het gisteren ook opmerkelijk, dat het dossier meer informatie over zijn persoonlijke omstandigheden bevat, dan informatie over de begane feiten. De rode lijn in al de deskundigenrapporten is dat deze jongeman hard hulp nodig heeft. Reden te over voor Schoop om ook verplichte reclasseringsbegeleiding te eisen. Dat kreeg Maduro ook conform de eis opgelegd.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.