Onderzoek bij Aqualectra, Curoil en Refineria di Korsou

WILLEMSTAD - Het Hof heeft vandaag uitspraak gedaan op het verzoek tot enquête van het Openbaar Ministerie bij Aqualectra, Curoil en Curgas en Refineria di Kòrsou. De uitspraak is 1 week eerder dan eerder door het Hof aangekondigd.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft beslist, op het verzoek van het Openbaar Ministerie Curaçao, om een onderzoeker te benoemen, met de opdracht een onderzoek in te stellen naar het beleid en de gang van zaken bij de Curaçaose overheidsvennootschappen Aqualectra, Curoil, Curgas en Refineria di Korsou (RdK). 

Het Hof heeft vandaag geoordeeld dat er bij Aqualectra, Curoil en RdK gegronde redenen zijn om aan een juist beleid te twijfelen – bij Curgas was dat niet het geval - en heeft bepaald dat bij die drie vennootschappen een onderzoek zal plaatsvinden. De belangrijkste reden hiervoor is dat de verhouding tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de aandeelhouder bij deze drie vennootschappen niet in overeenstemming was met Boek 2 BW en de Code Corporate Governance, dit tegen de achtergrond van de verslechterde financiële positie van Aqualectra, Curoil en RdK. 

Als onderzoeker is benoemd mr. J.H.M. Willems. Mr. Willems was tot 2009 vicepresident van het Gerechtshof Amsterdam en voorzitter van de Ondernemingskamer. Sinds 2009 is hij plaatsvervangend raadsheer in de Ondernemingskamer en tevens bijzonder hoogleraar Corporate Litigation aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mr. Willems kan zich desgewenst doen bijstaan door (lokale) deskundigen. De onderzoeker zal een verslag opmaken van zijn bevindingen. Het gaat hierbij niet om een strafrechtelijk onderzoek, maar om een zogenaamde civiele enquête. 

 
Op verzoek van onder meer het Openbaar Ministerie kan het Hof vervolgens in een aparte procedure vaststellen dat sprake is geweest van wanbeleid, indien dat naar het oordeel van het Hof uit het verslag van de onderzoeker blijkt. Ook kan het Hof, als daarom in die procedure wordt verzocht, voorzieningen treffen, zoals het vernietigen van bepaalde besluiten. 
 
Omdat het Openbaar Ministerie in zijn verzoek de namen van O.C. van der Dijs, R.A. Treurniet en G.F. Schotte had genoemd, zijn die personen als belanghebbenden opgeroepen voor de zitting. 
 
Het Hof heeft vastgesteld dat het verzoek niet tegen hen was gericht. Een onderzoek als dit kan uitsluitend worden ingesteld naar het beleid en de gang van zaken bij een rechtspersoon, niet naar een natuurlijk persoon.
 
Namens Het Openbaar Ministerie trad in deze zaak op de advocaat-generaal, Anton van der Schans.
Aqualectra werd vertegenwoordigd door Karel Frielink van Spigt Dutch Caribbean, Curoil en Curgas door Chris de Bres van HBN Law en Refineria di Korsou door Dave Liqui-Lung van De Winter Liqui-Lung Advocaten.
Daarnaast werden belanghebbenden Oswald van der Dijs en Ray Treurniet vertegenwoordigd door Daniel Zahavi en L. Timmer en belanghebbende Gerrit Schotte door Douwe Boersema en Pieter van der Korst.
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.