Eman wants annulment appointment governor Aruba

THE HAGUE/ORANJESTAD--The Aruba Government wants the Kingdom Government to annul its decision to appoint Alfonso Boekhoudt as Aruba Governor. Boekhoudt in the meantime has been ditched as Minister Plenipotentiary in The Hague.
 
The Aruba Council of Ministers decided on Friday to terminate its confidence in Boekhoudt and to subsequently discharge him of his function as Minister Plenipotentiary per November 1, 2016. The Government Decree was formalised and signed by Aruba Governor Fredis Refunjol and Prime Minister Mike Eman that same day.   
 
  Oranjestad’s move is a clear protest against the unilateral decision of the Kingdom Government on Friday, October 7, to appoint Boekhoudt as Governor of Aruba per January 1, 2017. Boekhoudt (51) had been proposed by Dutch Minister of Home Affairs and Kingdom Relations Ronald Plasterk.
 
  The Eman cabinet on the other hand had nominated Aruba’s current Finance Minister Angel Bermudez as its favourite candidate. However, the Dutch Government didn’t consider Bermudez the right man for the job. Boekhoudt is blamed for not first consulting Eman before accepting the appointment.  
 
  Boekhoudt’s appointment was formalised through a Royal Decree, signed by King Willem-Alexander, last week. Nonetheless, the Aruba Government is demanding that Boekhoudt’s appointment be annulled.
 
  Eman sent a letter to Dutch Prime Minister and Chairman of the Kingdom Council of Ministers Mark Rutte last Wednesday in which he insisted on the annulment of Boekhoudt’s appointment as Governor.
 
  According to Eman, the decision to appoint Boekhoudt was unlawful and in “clear violation” of the regulations of the Kingdom Council of Ministers. Those regulations state that only the Council of Ministers of the country in question is allowed to select one or more candidates.
 
  Eman emphasized that Minister Plasterk had no role to play in the selection of a candidate. Plasterk denied Eman’s accusations and stated via his spokesperson that the appointment took place in accordance with the regulation in the Kingdom Charter. The Minister didn’t want to react on Eman’s letter as the letter still has to be responded to by Prime Minister Rutte.
 
 
Eman eist intrekking benoeming gouverneur Aruba
 
ORANJESTAD — Premier Mike Eman vliegt vanmiddag naar Nederland en gaat morgenochtend in Den Haag aan tafel met minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties om te praten over ‘het onrechtmatig genomen besluit’ om Alfonso Boekhoudt te benoemen tot gouverneur van Aruba.
 
De premier eist dat de benoeming wordt ingetrokken. Nederland houdt tot nu toe vast aan de benoeming en wil alleen kwijt dat het ‘conform de bepalingen van het Statuut is gedaan’.
 
Premier Eman stuurde afgelopen week een brief aan de Nederlandse premier Mark Rutte, in diens hoedanigheid als voorzitter van de Rijksministerraad (RMR), waarin hij zijn ongenoegen uit over de benoeming van Boekhoudt. “(...)de ministerraad van Aruba kan zich niet verenigen met de gevolgde procedure inzake de benoeming van dhr. J.A. Boekhoudt tot gouverneur van Aruba.” In zijn brief uit premier Eman zijn wens om ‘op korte termijn met u van gedachten te wisselen’ over de benoeming. Met de geplande vergadering dinsdagochtend lijkt het erop dat de Nederlandse regering gehoor geeft aan het verzoek van Eman. Volgens planning vliegt Eman woensdag weer terug naar Aruba.
 
De Arubaanse premier wil met Rutte om tafel, omdat de benoeming volgens hem ‘in flagrante strijd is met de door de ministerraad van het Koninkrijk vastgestelde regels'. Eman stelt in zijn brief dat uitsluitend de ministerraad van Aruba bevoegd is om kandidaten voor het gouverneurschap te selecteren en voor te dragen. Deze regels zijn volgens de premier in 2000 vastgesteld in de RMR. “Er is geen rol toebedeeld aan de minister belast met Koninkrijksrelaties om zelfstandig kandidaten voor het gouverneurschap van Aruba te selecteren of aan te bevelen”, schrijft Eman. “In de vastgestelde regels heeft de ministerraad van het Koninkrijk zijn eigen taak beperkt tot het uitvoeren van een marginale toets, gevolgd door besluitvorming en voordracht aan de Koning.” In een interview met Amigoe, dat afgelopen zaterdag in deze krant stond, sluit staatsrechtdeskundige Luciano Milliard zich aan bij de bezwaren van Eman. “Deze voordracht door Plasterk kan niet”, vindt ook Milliard.
 
Uit een intern document van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Rijksministerraad, gedateerd op 29 september 2016, blijkt dat Boekhoudt inderdaad op voordracht van Plasterk is benoemd. Minister Plasterk wil, bij monde van woordvoerder Tijs Manten, desgevraagd alleen aan Amigoe kwijt dat de benoeming volgens de regels van het Statuut is gegaan.
 
Na de instemming van de RMR voor de benoeming van Boekhoudt op 7 oktober, was de Arubaanse regering aanvankelijk stil. Geen persberichten, geen felicitaties, geen interviews en vragen van journalisten werden ontweken. Vrijdagavond liet de regering plots weten dat het vertrouwen in Boekhoudt als gevolmachtigde minister van Aruba is opgezegd en dat hij per 1 november aanstaande moet vertrekken. Een reden wordt niet gegeven, maar laat zich raden. Op sociale media wordt Boekhoudt door regeringsgezinde personen onder meer voor verrader uitgemaakt, omdat hij de benoeming heeft aanvaard.
 
Oppositiepartij MEP vindt dat premier Eman zelf schuldig is aan het conflict. Partijleider Evelyn Wever-Croes stelt dat Eman er te lang over deed om kandidaten voor het gouverneurschap voor te dragen en vervolgens zijn eigen voorkeurskandidaat, de huidige Financiën-minister Angel Bermudez, onvoldoende verdedigde tegenover Nederland. Ze gelooft ook niet dat de voordracht en benoeming van Boekhoudt voor de Arubaans regering als verrassing kwam. Wever-Croes doet een dringend beroep op premier Eman op om te stoppen met het aangaan van ‘kinderachtige confrontaties’ en zich te richten op het besturen van het land.
 
disclaimer | privacy
© Dutch Caribbean Legal Portal | Website by Blinq Web Studio